Svårt att lösa bostadsbristen i Skurup

skurupskylt

SKURUP. Äldre som får vänta i åratal på ett tryggare boende. Ungdomar som inte kan flytta hemifrån. Det är situationen för flertalet Skurupsbor som drabbas av bostadsbristen i kommunen.

885 personer står idag i bostadskö hos det kommunala bolaget Skurupshem. De som väntar på bostad kan få vänta i flera år. Många äldre personer väntar på att få flytta till trygghetsboenden, enligt Ulla Friberg som arbetar i bolagets kundtjänst.

I februari har kölistan med aktivt sökande uppdaterats och då kan siffran se bättre ut. Att bostadssituationen i kommunen är ett problem råder det däremot inga tvivel om enligt kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S).

– Det råder bostadsbrist i Skurup. Det är idag svårt för ungdomar att flytta eftersom det finns för få mindre lägenheter, säger Pierre Esbjörnsson.

För Pierre Esbjörnsson är bristen på bostäder en fråga av högsta prioritet.

– Det behöver ställas krav på Skurupshem att bygga nya bostäder varje år. Det behöver vara ett konstant flöde, säger han.

Att bygga nytt är däremot lättare sagt än gjort. Länsstyrelsen har nämligen nekat kommunen att bygga på åkermarkerna. Vissa skånska kommuner har fått exploatera åkermark medan andra har nekats – däribland Skurup. Om detta skriver Sydsvenskan. Det här innebär att Skurups tätort inom en snar framtid inte kommer att kunna växa mer.

Pierre Esbjörnsson reagerar på att olika kommuner inte ges samma förutsättningar att expandera. Han tror dock inte på att ta bort länsstyrelsens möjlighet att stoppa byggande, något moderata riksdagsledamöter just nu motionerar om.

– Jag tror att det ska vara möjligt att få länsstyrelsen att ändra sig genom dialog, säger Pierre Esbjörnsson.

Skurupsposten söker moderaterna i Skurup.

Text: Josefine Sidhu
Foto: Wilma Eliasson

 

Bostadsbristen i Sverige

Boverket larmar om att bostadsbristen är större än tidigare beräknat. Det är framförallt brist på hyresrätter.
Skåne tillhör ett av de länen med störst underskott på bostäder.
Behovet är stort för främst nyanlända, ungdomar och äldre.

Källa: Boverket