”Tiggeriförbud skulle gå emot EU-rätten”

Skurup. Norge var på vippen att genomföra tiggeriförbud, och Sverigedemokraterna i Skurup vill fortfarande ha ett förbud. Något som saknar stöd i lagen enligt kommunjurist Bengt Hagberg.

I Norge har ett lagförslag som skulle förbjuda tiggeri i hela landet fått stor uppmärksamhet. Det ser ut som förslaget inte går igenom, då Senter-partiet i dag har meddelat att de inte tänker rösta för förslaget.

Sverigedemokraterna i Skurup lade fram ett förslag om tiggeriförbud i kommunen i maj, men det röstades ned. Lars Nyström, sverigedemokrat och oppositionsråd, är fortfarande positiv till tiggeriförbud.

– EU-migranter ska inte kunna komma hit och leva på svensk socialhjälp. Det finns knappast svenska medborgare som åker utomlands, tigger och lever på andra länders socialbidrag.

Kommunjurist Bengt Hagberg påpekar att enskilda kommuner helt enkelt inte kan genomföra tiggeriförbud innan svensk lag ändras.

– Ordningslagen måste först ändras så att man till exempel kan argumentera störande av ordningen. Vilket blir svårt då EU-migranterna bara sitter på marken och är tysta.

Lösdriverilagen infördes på 1800-talet och avskaffades 1965. En ny lösdriverilag är enligt Bengt Hagberg enda alternativet för att kunna tvinga bort tiggeriet.

– Men jag bedömer att det ändå är i princip omöjligt att genomföra. Det skulle gå emot EU-rätten och vi är bundna till avtalet om fri rörlighet inom EU. Migranterna har laglig rätt att vara här.

Pierre Esbjörnsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, tycker förslaget i Norge är absurt och kan inte tänka sig ett förslag om att kriminalisera tiggeri vare sig i Sverige eller Skurup.

– Det känns konstigt ett land ens kan göra ett sånt här förslag. Den naturliga vägen att gå är att försöka påverka Rumänien via EU så varje individ får hjälp.

Skurups kommun gör i dagsläget ingenting för att hjälpa migranterna.

– Vi har inga hemlösa i Skurup och därmed inga härbärgen att kunna erbjuda. Men EU-migranter omfattas av svensk sociallagstiftning. Ber de om hjälp kan de få den, säger Pierre Esbjörnsson.

Så här tycker Skurupsborna om frågan.

Text: Linda Mankefors
Ljud: Wilma Eliasson