Slaget om Mosul: ”Man kan inte bomba bort en ideologi”

14813319_10154587274820758_1634543307_o

SKURUP. Montathar Adel flydde till Sverige när den Islamiska Staten (IS) fick starkare fotfäste i Irak. Nu följer han nyheterna om Mosuls frigörelse från Skurup även om han har tappat hoppet om fred.

Oroligheterna i Irak gjorde att 22-åriga Montathar Adel valde att fly tillsammans med sin yngre bror. I september 2015 kom han till Sverige och i dag studerar han svenska för nybörjare på Skurups folkhögskola.

– Jag följer nyheterna från Irak dagligen. Det var därför som jag kom sent till skolan i dag. Jag har hopp om fred men jag tror inte att Irak kommer att bli en säker plats inom den närmsta tiden.

I juni 2014 inledde IS ett angrepp mot Mosul, Iraks näst största stad. Fyra dagar senare föll staden och sedan dess har den varit kontrollerad av IS. Nu försöker den irakiska armen, tillsammans med USA och kurdiska Peshmerga, att frigöra staden.

– När IS tog över Mosul var jag rädd och nervös. Jag tänkte: hur kan IS ta över en av Iraks största städer så fort? Om det kan hända i Mosul, kan det även hända här i Bagdad?

 

14813401_10154587275910758_89920399_o

Under samma månad som IS tog över Mosul befarade många att IS skulle angripa Bagdad. Även om anfallet aldrig kom berättar Monatathar Adel att IS fick fler anhängare i Irak. Enligt Montathar Adel blev även hans hemstad Bagdad en splittrad och orolig stad.

Monatahar Adel berättar att IS dödade 300 civila bara en gata bort från hans hus i Bagdad. Människor hade samlats utanför ett köpcentrum för att fira att fastemånaden Ramadan var över när de ställdes inför ett ultimatum.

 

– IS krigarna sa, ni är antingen med oss eller emot oss, innan de sköt.

IS styrs av sunnimuslimer och även om Montathar Adel medger att långt ifrån alla sympatiserar med IS, vågade han inte röra sig i sunnidominerade områden.

– När jag gick ute på gatorna i Bagdad så trodde jag att jag skulle dö. Jag tänkte att varje dag var min sista, just eftersom att jag är shiamuslim.

I Sverige har han hopp om att lära sig svenska och bygga en trygg tillvaro. Även om han vill återvända till Irak ser han mörkt på landets framtid.

– Man kan döda IS men man kan inte bomba bort deras ideologi. Även om Mosul frigörs så tror jag att ny grupp, med samma ideologi, kommer att växa fram.

Det militära försöket att ta tillbaka Mosul började i oktober och är den största utplaceringen av irakiska styrkor sedan USA-koalitionen invaderade Irak 2003. Då handlade det om att befria Irak från terrororganisationen al-Qaida. I dag kämpar styrkor mot en organisation med liknande ideologi, men med långt fler anhängare, resurser och landområde.

Mosul är den sista stora irakiska staden under IS kontroll. Enligt FNs säkerhetsråd är därmed frigörelsen av staden en avgörande punkt för civilas säkerhet i Irak.

Text: Cornelia Mikaelsson

Foto: Emma Watson