Allting kan bli något annat hos Dr H

DSC_7154-2

SKURUP. I en lokal i Skurups industriområde trängs skrot, konstverk och Han Solo med varandra. Här skapar Håkan Andersson vad han vill, och säljer det vidare.

– Gamla kabeltelefoner kan bli till väckarklockor, säger Håkan Andersson, även känd som Dr H, och visar en väckarklocka som han gjort av en telefon från förra seklet.

En alternativ väckarklocka.

En alternativ väckarklocka.

Väckarklockan är inte det enda i Håkans verkstad som är något annat än det verkar vara. Han har alltid samlat på allt, berättar han, och det syns.

Runtom i lokalen står bensindunkar, pinballmaskiner, oljefat, skyltdockor, motorcyklar och flygplansstolar. För att nämna en bråkdel. Härifrån driver han sitt företag, Dr H Customs, som bygger och målar det mesta.

Dr H Customs verkstad. Foto: Pontus Svensson

Dr H Customs verkstad.

Mitt på verkstadens golv står en skapelse som sticker ut lite extra. Den föreställer en människa fångad i sten. Närmare bestämt en replika i naturlig storlek av Han Solo inkapslad i karbonit, från Star Wars-filmen Rymdimperiet slår tillbaka. Statyn dök igår upp på Blocket där den nu ligger ute till försäljning för 60 000 kronor.

Som de flesta av Håkan Anderssons idéer kom det som en impuls att bygga statyn. När han hade fått idén var han tvungen att genomföra den. Så har det alltid varit, säger han.

Att han nu vill bli av med den beror på att statyn är för stor för att behålla. Men efterfrågan verkar finnas.

– Någon i Jönköping hörde av sig igår och vill ha den i sin hall, berättar han.

I sex år har Håkan livnärt sig på att skapa precis vad han känner för. Som Han Solo-statyn. Eller som elchocksleken vi får prova på.

Leken består av två elektriska stolar, kompletta med spännbara läderremmar till handleder och vrister och varsin strömförande stav med en knapp. Långsammast att trycka på knappen förlorar. Aj!

Skurupspostens fotograf Pontus Svensson provar elektriska stolen. Foto: Arvid Grange

Skurupspostens fotograf Pontus Svensson provar elektriska stolen.

Det räcker inte med att skapa saker för att Dr H Customs ska gå runt, de måste också säljas. Pengar är dock inget problem. Verksamheten får sålt tillräckligt, säger han. Men intäkterna är inte heller drivkraften till att fortsätta.

– Jag vill bara se saker byggas.

Det ligger ännu mer bakom att göra det han gör: att ta vara på resurser. Håkan letar sällan efter byggmaterial, det mesta kommer till honom. Han har sagt till sina vänner och bekanta att höra av sig innan de slänger något på skroten, på så vis kommer han över det han behöver.

– Alla måste börja ändra sitt beteende att slita och slänga. Vi måste tänka att allting kan bli något annat.

Text: Arvid Grange Foto: Pontus Svensson