Andrzej Tichý – från skrivarlinje till kulturpris

Foto: Carla Orrego Veliz/Albert Bonniers Förlag

Foto: Carla Orrego Veliz/Albert Bonniers Förlag

MALMÖ/SKURUP. Malmöförfattaren Andrzej Tichý fick nyligen Sydsvenskans kulturpris. Skurupsposten ringde upp honom för ett samtal kring hans tid på folkhögskolans skrivarlinje.

– Jag började hösten 2000 och gick alla tre åren. Hade sett skrivarlinjens antologi på något café och lärde känna till utbildningen den vägen, tror jag.

Andrzej Tichý är uppvuxen i Malmö och har sedan debutromanen Sex liter luft givit ut ett antal ofta hyllade böcker, som inte sällan hämtar både kraft och svärta ur hemorten. Debuten är en apokalyptisk skildring av områdena Holma och Kroksbäck under uppväxtens 80-tal och utanförskapet en röd tråd. För romanen Eländet nominerades han till Augustpriset 2016, och nu i februari tilldelades han alltså Sydsvenskans kulturpris.

Men kring millennieskiftet ägnade sig Andrzej Tichý främst åt olika sorters musik: klassisk gitarr, ett hardcoreband och mer experimentella elektroniska projekt. Samtidigt började han skriva poesi och ge ut ett fanzine, Gud och handel. Så småningom sökte han till skrivarlinjerna i Skurup och Svalöv, och hamnade på den förstnämnda.

Erfarenheten tycks ha varit både hämmande och frigörande:

– Under ettan funderade jag på att lägga av. Det där första mötet med processen, att skriva något och lämna det ifrån sig, släppa kontrollen över hur texten tolkas och uppfattas, det kan vara både svårt och ge energi. Samtidigt fick jag mycket tid att skriva på min debutroman. Just tiden var guld värd.

Sedan dess har han återvänt till folkhögskolan som gästlärare vid några tillfällen. Han menar att den erfarenheten, utöver intressanta samtal och möten, varit ett bra sätt att få perspektiv på sig själv och vad man åstadkommit.

Ur juryns motivering till Sydsvenskans kulturpris: ”I lika kompromisslösa som virtuosa verk vägrar han att vända blicken från Malmös och världens elände och låter oss se människan. I hans körer möter Holmas gator världslitteraturen och samhällets bortträngda individer får röst. Han ger sorgen ett mångbottnat språk.” Foto: Carla Orrego Veliz/Albert Bonniers Förlag

Ur juryns motivering till Sydsvenskans kulturpris: ”I lika kompromisslösa som virtuosa verk vägrar han att vända blicken från Malmös och världens elände och låter oss se människan. I hans körer möter Holmas gator världslitteraturen och samhällets bortträngda individer får röst. Han ger sorgen ett mångbottnat språk.” Foto: Carla Orrego Veliz/Albert Bonniers Förlag

Det egna kreativa spåret har dock inte alltid varit spikrakt. I en intervju med Sydsvenskan i samband med priset berättar Andrzej Tichý om att behöva värja sig mot bilden av författaren som skildrar ”’de andra’ för en välmående kulturmedelklass”. Om tiden i Skurup säger han:

– Man pratade om saker… eller snarare pratade inte om saker på den tiden. Idag pratar vi mer aktivt om klass och etnicitet. Jag var själv knappt medveten om de dimensionerna då. Det kom när jag började skriva på debuten och den tematiken, under skrivandeprocessen och året då jag tappade lusten: då insåg jag att de här erfarenheterna behövde skrivas. Det fanns ett motstånd i mig själv för att det var annorlunda och laddat, och det saknades förebilder. Jag läste Majakovskij och tidiga modernister, det var mycket surrealism.

Andrzej Tichý menar att folkhögskolan är och förblir viktig. Han spekulerar i att särskilt allmänlinjernas betydelse kan komma att stärkas ytterligare på sikt, med tanke på antalet elever som går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet, eller gymnasiet utan giltiga betyg.

– Det är en plats där saker kan förändras till det bättre för människor, där man kan vända en negativ utveckling och testa något annat. Den möjligheten är alltid viktig, säger han.

Fakta: Andrzej Tichý är född 1978 i Prag. Han är uppvuxen och bosatt i Malmö. Sedan debuten Sex liter luft (2005) har han givit ut ytterligare sju böcker varav två är samarbeten, Region X med Pär Thörn (2014) och senast Skymningszoner med Aleksander Motturi (2020).
Fakta: Skurups folkhögskolas skrivarlinje har funnits sedan 1985. Utbildningen omfattar två år med fokus på kreativt skrivande, samt ett påbyggnadsår med skrivpedagogisk inriktning.

Text: Fredrik Glückman