Även Hannibal mådde piss

Det är antingen eller när psykiskt välmående diskuteras. Foto: Pixabay

Det är antingen eller när psykiskt mående diskuteras. Foto: Pixabay

KRÖNIKA. När Hannibal berättade för sina generaler att han ville korsa Alperna med ett infanteri på 40 000 man, 8000 ryttare och 40 krigselefanter för att nå Italien och anfalla Rom blev svaren likadana.  

”Det är omöjligt, det kan inte gå”.

Hannibals svar på detta har överlevt många generationer: ”Vi kommer att finna en väg eller så skapar vi en!”.

Det förtroendet hade Hannibal till sin egen förmåga.

Sajten Företagande.se introducerar sina tips för bättre självförtroende med storyn om när Hannibal spred skräck i det forntida Rom. De menar att tipsen ska hjälpa dig att utveckla en liknande nivå av självförtroende som den kartagiske fältherren hade.

De flesta av oss anser att ett gott självförtroende är ett attraktivt attribut hos en partner. Företag söker människor med gott självförtroende att fylla deras platser.

Samtidigt tvivlar 29 procent av svenskarna på sin egen förmåga när de läser annonser för lediga jobb.

Sajtens första tips är att vi ska sträcka på oss, bland annat just för att det uppfattas som mer attraktivt. Vi ska också fräscha till oss och döda våra negativa tankar.

”Självklart kan du korsa Alperna, gå nu vidare till nästa steg”.

Många har nog ett okej självförtroende vad gäller vårt eget kunnande. Sedan kan vi få en fysisk känsla av obehag när vi ser bilder på oss själva. Tro och tvivel.

Fler och fler svenskar lider av depression och många använder antidepressiva läkemedel. Att detta tas på allvar och diskuteras mer än tidigare är bra. Tabun kring psykisk ohälsa håller så sakteliga på att luckras upp.

Ändå verkar vi hålla fast vid en binär syn på psykiskt mående. Antingen mår vi bra, studsar till jobbet och livet är en härlig bubbla. Eller så är vi allmänt trasiga och på väg mot Västerbron.

Här saknas nyanser som är viktiga att prata om.

Det finns en förväntan att alla som mår sådär ska lägga sig i terapischäslongen, lära sig må bättre och sen valsa ut på gatorna igen som en solstråle bland andra solstrålar. Enligt Företagande.se ska vi döda alla negativa tankar.

Men sajtens ledstjärna Hannibal begick självmord. Så var det med det kanske.

 

Text: Henrik Pehrsson
Foto: Pixabay