Ekologiska livsmedel gör inte skolmaten dyrare

buffet-2953875_960_720

SKURUP. Det blir allt vanligare att skolor köper in ekologiska livsmedel. I Skurups kommun är 40 procent av inköpen till grundskolan ekologiska. Trots det blir skolmaten inte dyrare, menar Anna-Lena Svensson, måltidschef i kommunen.

Livsmedelsbudgeten för grundskolan i Skurup har varit densamma sedan 2011, även om kravet om ekologiska livsmedel höjts.

– Man får helt enkelt planera menyn efter plånboken och variera billiga och dyra maträtter, säger Anna-Lena Svensson.

Som exempel förklarar hon att man kan dryga ut köttfärs med morötter.

– Inte bara för kostnadens skull, utan även för att minska vår köttkonsumtion, säger måltidschefen.

Hon betonar dock vikten av att barnen får i sig maten och tycker att den smakar väl, eftersom maten är en viktig del för att orka med skolan.

I Skurup försöker skolan använda grönsaker efter säsong och årstid. Köttet försöker de köpa närproducerat.

Anna-Lena Svensson förklarar att det är svårt att sätta en gräns för vad man räknar som närproducerat och närodlat.

– Det finns ingen riktig definition, berättar hon.

Den kostplan som finns idag har beslutats av politiker i samråd med tjänstemän. Målen som har blivit satta har utformats på ett sätt som kan mätas och följas upp. Kostplanen är antagen av kommunfullmäktige 2014, och håller på att revideras.

Om målen skulle höjas ytterligare kan skolmaten bli dyrare.

– Förhoppningsvis kommer ekoproduktionen att öka om efterfrågan från offentliga kök blir större. Då minskar förhoppningsvis livsmedelspriset på de ekologiska livsmedlen, säger Anna-Lena Svensson.

Hur livsmedelspengen ser ut i de olika kommunerna i landet varierar stort. Den lägsta kostnaden var 7,53 kronor per måltid och elev mot högsta kostnaden som var 14,62 kronor. Det vill säga nästan det dubbla.

Skurup ligger strax över medel, på 11,46 kronor per elev och måltid.

Text: Martina Stanley

Bild: Pixabay.com

 

Fakta:

Genomsnittlig livsmedelskostnad per grundskoleelev och lunchmåltid (hela Sverige).

2011- 9,48 kronor

2012- 9,80 kronor

2013- 9,98 kronor

2014- 10,22 kronor

2015- 10,47 kronor

www.livsmedelsverket.se

 

Lunchutbudet bör enligt Livsmedelsverket bestå av:

  • En eller flera lagade rätter, med fördel ett vegetariskt alternativ som alla får ta av
  • Salladsbord med minst fem olika komponenter
  • Bröd och smörgåsfett
  • Mjölk och vatten