Ett halvt sekel av swing

SKURUP. Den kreativa ådran på Skurups folkhögskola sträcker sig långt tillbaka. Redan 1957 skapade rektor, lärare och elever filmkonst genom parodi på skolans verksamhet. Allt tonsatt till Alice Babs odödliga hit ”Swing it, magistern!”.

Ett tjugotal människor springer runt i höghastighet. En lärare piskar elever med böjda ryggar. Rektorn vakar strängt över skolgården. Det är några av scenerna från ett filmklipp som går att hitta på Youtube. Platsen är Skurup och folkhögskolan.

– På den tiden var folkhögskola mycket samkväm. Teater och sång var viktigt för oss, säger Börje Norrman.

Den nu 89-åriga Börje Norrman går att se i filmen när han försöker bemästra rakning på språng. Allt i ett tappert försök att nå sin lektion i tid och undvika rektorns vrede.

Som ny lärare hade Börje Norrman inga problem att komma in i karaktär.

Som ny lärare hade Börje Norrman inga problem att komma in i karaktär som stressad lärare.

Med en magisterexamen i bagaget var han våren 1957 pinfärsk lärare på skolan. Hans ämnen var samhälle och matematik. Trots att folkhögskolan bara hade allmänlinje hittade lärare och elever ändå tid för kreativa projekt.

– Bertil Järneström var väldigt filmintresserad och ville göra en story av det hela och vi jäktade ju alltid runt, säger Börje Norrman.

Bertil Järneström var rektor på Skurups Folkhögskola. Efter pensionen lämnade han Skåne för sin farfars gård i Järnsta i Dalarna. Intresset för filmskapande fortsatte till hans död våren 2017. 

Pia Röding studerade journalistik på 80-talet under Bertil Järenströms tid som rektor.

– Han var en frejdig typ, väldigt engagerade och positiv. Lite småtokig sådär, säger Pia Röding.

Pia Röding minns Skurups Folkhögskola som intim och personlig.

Likt Börje Norrman minns Pia Röding gemenskapen på skolan.

I dag finns både musik- och filmlinjer på Skurups Folkhögskola. Arvet efter Bertil Järneströms 50-talsswing lever vidare.

Text: Markus Hjortsman

Foto: Youtube och privat