Skurupspolitiker flaggar för viktigare frågor

skåneflaggainsida

Skånska flaggans dag firar i år 50-årsjubileum. Dagen instiftades 1967 och firas tredje söndagen i juli.

SKURUP. Den skånska flaggan har inte officiell status. Därmed får den inte flaggas i politiska sammanhang. Detta vill det politiska styret i regionstyrelsen med ordförande Henrik Fritzon i spetsen ändra på.

Den rödgröna majoriteten i regionstyrelsen har lagt fram ett förslag om att den skånska flaggan ska bli officiell. Hur ställer sig Skurups politiker till det?

Är det viktigt att den skånska flaggan görs officiell?

– Vi har inte diskuterat frågan. Har de den vinkeln så har de den, och vi tänker varken inte sätta käppar i hjulet för dem eller något annat. Vi tycker det finns mycket viktigare politiska frågeställningar att jobba med. Om det stärker det skånska varumärket så är väl det bra, säger Magnus Alm (S).

– Nej för tusan, det finns viktigare saker att ta tag i. Det kom ju ut i media förra veckan så det är inget vi har hunnit diskutera än. Men spontant så tycker jag inte det finns något negativt kring förslaget, säger Björn Hortevall (M).

– Det är inte en viktig fråga tycker jag. Den skånska flaggan känns ganska officiell redan nu och jag har aldrig tänkt på att någon förändring måste till, säger Göran Pettersson (MP).

Brukar du flagga med den privat?

– Nej, jag har varken flaggstång eller någon skånsk flagga, säger Magnus Alm.

– Nej, tyvärr inte måste jag säga. Men det hade kanske varit trevligt att göra det ibland, säger Björn Hortevall.

– Jag flaggar varken med den skånska eller svenska flaggan. Men de som flaggar med den kan gott få göra det, säger Göran Pettersson.

Text: Stina Zinsmeister, Henrik Pehrsson & Henrik Smångs
Foto: Greger Ravik/flickr