Fler hundar men färre hunddagis
SKURUP. Under pandemin ökade antalet hundägare i hela landet, och Skurup var inget undantag. Samtidigt minskade efterfrågan på hunddagis. När många började jobba hemifrån och resorna ställdes in kunde fler stanna hemma med sina fyrbenta vänner.
Ensamhet, inställda planer och restriktioner – pandemin gav flera anledningar till att förgylla vardagen med ett nytillskott till familjen. Antalet hundar i Skurup har legat på en stadig nivå under de senaste tre åren, men under början av pandemin ökade antalet med ungefär 200, enligt Jordbruksverket.
– Det blev lite mode att skaffa hund under pandemin, folk kanske tänkte att det är en jobbig period och då kan vi skaffa en valp, det blev en dominoeffekt helt plötsligt, säger David Antoni som äger Hylteberga hundrastgård.
Tuffa tider för hunddagis
Efter tio år i Malmö fick David Antoni nog och flyttade 2018 ut på landet där han byggde upp den stora hundrastgården för sina huskies.
– Jag märkte att det var många som ville rasta sina hundar här, det fanns inga hundrastgårdar i kommunen.
Under 2019 byggde David Antoni därför upp sitt hunddagis. Hjulen hade precis börjat rulla under början av 2020 när det plötsligt sa stopp och avbokningarna vällde in.
– Hela förra året var dött mer eller mindre. Jag minns tydligt hur det vände den 16 mars, det var helt otroligt, säger han.
Med nöd och näppe kunde den relativt nystartade hundrastgården överleva. Ovissheten över hur länge pandemin skulle pågå och de förlorade inkomsterna satte press på David Antoni
– Jag har fått låna pengar av familj bland annat. Sen fick man ingen hjälp från staten, de sket totalt i oss, det är jag rätt besviken över. Jag försökte prata med kommunen och arbetsförmedlingen, men mitt företag uppfyllde inte kraven, säger David Antoni och fortsätter:
– Många hunddagis överlevde inte pandemin.
Enligt en handläggare på tillväxtverket som Skurupsposten har pratat med var det många hunddagis som fick stöd under pandemin, men att David Antonis fall kan ha påverkats av att hans verksamhet var så pass nystartad.
Även om samhället sakta men säkert har börjat öppna upp igen har bokningarna inte riktigt kommit igång. Men troligtvis kommer trycket öka enligt David Antoni.
– Jag har inte märkt jättestor skillnad på bokningar, men jag har märkt att folk har skaffat hund. Speciellt när jag sålde valparna under pandemin, hur fort det gick, säger han.
”Hunden kommer att vara offret”
När samhället nu öppnar upp kommer fler behöva lämna sina hundar på dagis. Risken finns även för att många så kallade “pandemi-hundar” säljs, vilket kan få negativa konsekvenser.
– Hunden kommer att vara offret, och de slits upp från familjen och får psykiska problem. Det är traumatiskt för hundar att omplaceras, säger David Antoni.
Enligt hundbeteendevetaren Joline Bäcker kan det vara en stor stress för hundar att byta miljö, och det är särskilt viktigt att ägaren låter det ta tid att hitta rätt familj.
– Man ska inte köpa en hund med tanken att den ska omplaceras, man ska köpa en hund med tanken att det är en livskamrat, säger hon.
Text: Irma Eneroth och Maen Hermez
Foto: Irma Eneroth