Föräldraskap i färg på plexiglas

Nike Åkerberg placerar ut sina verk på Skurups bibliotek.

Nike Åkerberg har skildrat föräldraskap i pastelltoner. I ett hörn av biblioteket planerar hon hur verken ska hänga.

SKURUP. På lördag går Bästa Biennalen av stapeln för fjärde gången. Konstbiennalen med fokus på barn och unga sträcker sig över hela Skåne. På Skurups bibliotek ställer Malmökonstnären Nike Åkerberg ut sina verk.

Det är första gången Skurup medverkar i Bästa Biennalen sedan konstevenemanget som sker vartannat år hade premiär 2013. Ann-Charlotte Oredsson, kultursamordnare i kommunen, har tidigare fört samtal med Nike Åkerberg om att ställa ut i Skurup när konstnären har tid.

– Det var en lyckoträff att det blev nu samtidigt som Bästa Biennalen, säger Ann-Charlotte Oredsson.

Rent konsthistoriskt finns inte många exempel på föräldraskap och konstnärskap som går ihop.

– Jag vill uttrycka olika känslor om hur det är att bli förälder, allt som uppkommer när man går in i en ny fas av livet – från glädje och frustration till stress och sömnbrist till en förändrad kropp, säger Nike Åkerberg.

Det pågår en diskussion i konstvärlden om huruvida konstnärer överhuvudtaget bör ha barn eller inte. En del menar att föräldraskapet hindrar konstnärens produktion av verk.

Senast Nike Åkerberg ställde ut sina verk om föräldraskap, som är målade med oljefärg på plexiglas, var på hennes avgångsutställning vid Den Kongelige Danske Kunstakademi 2017. Då mottog hon respons som vittnar om att det är en tematik som många saknar i konsten.

– Det var väldigt fint, jag fick mycket mejl från framförallt mammor som tyckte det var skönt att få se föräldraskap i samtida konst, säger hon.

Bästa Biennalen håller på mellan 19 oktober och 3 november och Nike Åkerbergs tavlor hänger kvar på biblioteket året ut.

Text och foto: Maja Winberg