Fortsatt svårt att locka elever till bondeyrket

SKURUP. Förra året var antalet sökande till lantbrukslinjen på Nils Holgerssongymnasiet historiskt lågt. Efter att skolan arbetat för att marknadsföra sig vände i år den nedåtgående trenden, men intresset för linjen är fortfarande svagt.

När Nils Holgerssongymnasiets rektor Eva le Grand kom tillbaka efter semestern förra sommaren minns hon stämningen som orolig. Då var det nämligen bara en elev antagen till skolans lantbrukslinje. Med andrahandsantagningen blev de tre stycken, och det var fler antagna till naturbrukslinjens djurinriktning. Varför det är svårt att locka unga till lantbrukslinjen tycker Eva le Grand är svårt att svara på.

– Kanske har inte det där att vara bonde fått så mycket uppskattning som yrket förtjänar. Så mycket jobb det krävs att bara få fram en morot. Det fantastiska arbete som bönder lägger ner, säger Eva le Grand.

Det här året var det visserligen betydligt fler sökande men om det är en ihållande trend vågar hon än inte säga.

– Nästa år kanske vi är tillbaka på samma ruta som förra året, men det hoppas jag naturligtvis inte, säger Eva le Grand.

Nils Holgerssongymnasiet har lagt ner en hel del arbete på att öka intresset för skolan. Förra hösten kom det till deras kännedom att många unga i sydöstra Skåne inte kände till skolan. Då anlitades ett företag för att göra en ny logotyp och för att spela in filmer att visa på mässor och i sociala medier, och en tanke med den kommande djurparken är att den ska locka fler elever att söka lantbrukslinjen. Eva le Grand pratar också gärna om värdeord och de befintliga elevernas känsla.

– Skolans värdeord är respekt, trygghet, glädje, gemenskap och ansvar. Det är så det ska kännas att gå på skolan. Våra elever är våra ambassadörer. Man kan spela in vilka filmer som helst men vad eleverna tycker är alltid avgörande, säger hon.

Enligt henne är det vanligt att lantbrukseleverna kommer från familjer som är lantbrukare, eller att de har kompisar som är bönder. En annan anledning är att de vill lära sig att köra truck eller hjullastare. Det är ett spår som Mackleanskolans och Alléskolans studie- och yrkesvägledare Jessica Kjellberg håller med om.

– När elever söker till Nils Holgerssongymnasiets lantbrukslinje är det sällan bundet till att de vill bli bönder. Snarare handlar det om att de vill lära sig köra truck eller traktor. Traktor kan de köra för kommunen och truckkörkort är bra att ha på lager. Det händer att de blir bönder ändå, men när jag pratar allmänt om bondeyrket är det inte anledningen till att de söker, säger hon.

Enligt Jessica Kjellberg har Nils Holgerssongymnasiet ett dåligt rykte bland eleverna vilket hon tycker är väldigt tråkigt.

– De flesta elever vet att om de saknar kärnämnena så hamnar de på Nils Holgerssongymnasiet, det blir en form av rädsla, en rädsla för att man misslyckats. Några elever har varit inne och sagt så, att de aldrig vill gå på Nils Holgerssongymnasiet, för att de tänker att där går bara de som inte klarat sig.

Jessica Kjellberg tror att en räddning för naturbrukslinjen hade varit att bredda den en aning. Inte minst för att locka fler tjejer.

– Statistiskt sett är det väldigt många killar som söker sig till naturbrukslinjerna. Samtidigt är det många tjejer som vill bli djurvårdare. Men de vill inte gå på Nils Holgerssongymnasiet, de säger att de inte vill bli bönder, inte jobba med kossor och grisar utan hålla på med smådjur. Hade de breddat linjen till även smådjur kanske de hade fått fler sökande, säger hon.

Text: Arvid Brandström
Foto: Maja Landin