Fritidsledare: ‘’Vi som jobbar här vill göra mer än vad det finns tid till’’
SKURUP. Skurups kommun har bland de minst bemannade fritidsgårdarna i Skåne. På Gummifabriken vittnar personalen om mycket arbete, lite tid och åsidosatta ungdomar.
Tobias Embretsen, chef över Skurups fritidsgårdar, kartlade bemanningen på Skånes fritidsgårdar under våren tidigare i år. Han undersökte antalet anställda fritidsledare, hur många procent deras tjänster omfattar, fritidsgårdarnas öppettider och antalet bosatta ungdomar i den aktuella kommunen.
Enligt Tobias Embretsen har Skurups kommun bland de sämst bemannade fritidsgårdarna i hela Skåne.
I Skurups kommun finns tre fritidsgårdar. Arenan i Rydsgård, Mölleskolan i Skivarp och Gummifabriken i Skurup. I Rydsgård och Skivarp är fritidsgårdarna öppna endast en dag i veckan. Gummifabriken har öppet fyra dagar i veckan. Det är för lite, menar fritidsledaren Betina Martinsson Thomsen som jobbar på Gummifabriken.
– Ungdomarna ifrågasätter, de vill ha fler dagar och tider. Vi som jobbar här vill göra mer än vad det finns tid till. Vi gör det bästa vi kan med våra deltidsanställningar, men man vill kunna göra mer. Till exempel erbjuda läxhjälp och ha öppet en dag till i veckan.
Att utöka öppettiderna på fritidsgårdarna är en kostnadsfråga. I dagsläget finns det tre fast anställda fritidsledare på Gummifabriken. Tjänsterna ligger på 75 procent. För att utöka öppettiderna behöver Skurups kommun anställa fritidsledare på heltid.
Tobias Embertsen menar att kommunen både har råd med det och behöver göra det. Inte minst inför framtiden.
– Skurups kommun växer och inom ett antal år kommer behovet av en fritidsgård vara ännu större. Då måste det finnas högre bemanning än det gör nu. Som det ser ut idag finns det till exempel inte resurser för en ordentlig vikariepool.
Fritidsledaren Betina Martinsson Thomsen håller med om personalbristen. Hon berättar att personalstyrkan är väldigt sårbar när någon blir sjuk. Hon tycker att heltidstjänster hade varit en bra början för att underlätta arbetsmiljön.
– Arbetsuppgifterna är många fler än när vi har öppet för ungdomarna. Det är jättemycket planering runtomkring. Vi åker till exempel runt till skolorna och samverkar med både LSS och Socialen. Vi är ett vuxenstöd till de ungdomar som inte får det hemma.
Förra året slutade två fritidsledare på Gummifabriken eftersom de ville ha heltidstjänster. De arbetade vid sidan av fritidsgården under tiden de var anställda. Att personal säger upp sig drabbar ungdomarna. De behöver kontinuitet.
– Att personalen byts ut går ut över ungdomarna. Det är inte lätt att bygga förtroende till dem. Det kräver tid, säger Betina Martinsson Thomsen.
Fritidsledaren Alaa Aouida är kollega till Betina och jobbar extra utöver sin tjänst på Gummifabriken.
– Ungdomarna behöver 100 procentiga tjänster. Vi har mycket arbetsuppgifter på få procent. Jag får inte den tid jag behöver för att göra mitt jobb så som jag hade velat, säger Alaa Aouida.
Skurupsposten har försökt nå politiker i kommunen för en kommentar.
Text: Alva Lindsmyr