Hockeylegendaren Des Moroney har avlidit

”Fattas bara en sen är albumet komplett, finns det nån som har Des Moroney i dubblett?” sjöng Svenne Rubin för drygt 25 år sedan. Nu har ishockeylegendaren som anses ha tagit den nordamerikanska ishockeyn till Sverige avlidit, 82 år gammal.

Natten till söndagen avled ishockeylegendaren Des Moroney, 82, rapporterar flera medier.

Under sin mer än 15 år långa karriär i den svenska elitishockeyn var han en av de mest omskrivna spelarna. Han beskrivs som färgstark och skicklig publikmagnet – men även som en slagskämpe, som ofta var i bråk på isen.

Des Moroney kom till Sverige från Kanada 1962, för att spela ishockey. En av flera myter som omger honom är att han när han innan flytten  inte bestämt sig för var han skulle bo. Istället avgjorde han detta genom pilkastning på en Sverigekarta. Om det var pilen som avgjorde eller något annat lär vi aldrig få veta, men att Fagersta blev hans första bostadsort och Fagersta AIK hans första klubb i Sverige vet vi.

Därefter följde en lång karriär i flera svenska klubbar, bland annat Leksand, Rögle,Tingsryd och Karlskrona.

Efter pensioneringen så flyttade legendaren tillsammans med sin hustru till Skivarp. Hustrun önskade flytta till Skåne så när de hittade ett hus de ville ha i Skivarp gick flyttlasset dit. Att det inte finns någon ishall eller spolade utomhusrinkar kommenterade Des Moroney i en intervju som ”tråkigt för ungdomarna”, men för egen del var han klar med hockeyn.

Sin egen karriär pratade han ogärna om när den var avslutad, han pratade hellre politik – eller den svenska skolan. Des Moroney arbetade som idrottslärare i Karlskrona efter att han lagt ishockeyn på hyllan.

Des Moroney efterlämnar hustru Margaret, tre vuxna barn samt barnbarn.

Frågan är om Svenne Rubins samling av hockeybilder någonsin blev komplett.

Text: Eva Sonesson
Foto: Pixabay