Idrotten hjälper till med integrationen

IMG_2592

SKURUP. Med låneskorna snörade startar satsningen sport och integration i kommunen. Bordtennis, handboll, kickboxning, innebandy står på schemat framöver.

Igår samlades tio ungdomar i Sparbanken Arenan idrottshall. Det unika är att bland dem fanns fyra ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Ungdomarna hade möjligheten att lära känna andra svenskar med gemensamt intresse för fotboll.

– Det gick över förväntan, kul att det kom olika ungdomar från kommunen och ensamkommande flyktingbarn som kunde mötas, säger fritidsstrateg Martin Kalén per telefon till Skurupsposten.

Förslaget med integrationsprogrammet kommer från Skåneidrotten som har drivit detta länge i andra skånska kommuner. Anledningen till att Skurup nu deltar är att man har tagit emot 18 ensamkommande flyktingbarn. Ytterligare 46 väntas komma.

Tio olika idrottsföreningar tillfrågades och fem visade sitt intresse att ställa upp.
Kommunen och Lions står för finansieringen. De ställer upp med hallhyra, skor, kläder och kickboxningshandskar. För ledarna som ställer upp söks pengar från Skåneidrotten.

Schema över de olika aktiviteterna som erbjuds finns hela våren, sista dagen är 18 maj. Därefter planerar kommunen ett möte för att utvärdera programmet.

– Syftet är att få in pojkarna i samhället och att de får något meningsfullt att göra. Definitivt är idrotten en bra form för integration, säger Per Lillman på kansliet för Skurups handboll.

Text: Ulla Klink
Foto: Ulla Klink