Lena Axelsson. Tillbaka som oppositionspolitiker

Lena Axelsson (S). Foto: Pressbild.

Lena Axelsson (S). Foto: Pressbild.

Efter årets val står socialdemokraterna kvar på tio mandat. Kommunstyrelsens ordförande Lena Axelsson har under sin tid på ledande politiska posten, genomfört bland annat ett språkcafé och ett näringslivsråd.  

Det är en solig eftermiddag och jag har tagit tåget till Skurup där kommunhuset ligger. Jag möts av Lena Axelsson som tar emot mig på sitt kontor. Trots mörkret var rummet ljust där solen strålade rakt igenom fönstret på det stora kontorsbordet.

 

 

Intiativ som Socialdemokraterna har tagit inkluderar ett näringslivsråd, förklarar Axelsson. Ett näringslivsråd, där banker, olika företagsrepresentanter, kommunens tjänstemän och politiker bjöds in.      

– Jag älskar att bygga nätverk, och har varit med och startat ett antal företagsnätverk och mycket längre tillbaka var jag ordförande för företag och föreningar i Skurup. Säger Lena Axelsson 

 

Gällande den politiska frågan om integration, var Lena med att starta ett språk café efter flyktingkrisen 2015. 

– Då var jag på den tiden kommunfullmäktiges ordförande. Till språkcafeet bjöds även förvaltningschefer för att få lyssna på vad privatpersoner har för problem.

Idag spelar kunskaps- och språkaspekten fortfarande stor roll för bland annat föräldrar med invandrarbakgrund. Axelsson menar att det är språket som hindrar de att förstå sanningen. Ryktet om barnkidnappning utav socialtjänsten är ett exempel på falsk information, menar Axelsson. 

-Här spelar vårt ansvar som politiker stor roll i förändringen. Vi bemötte detta genom att bjuda tjänstemän som skulle förklara hur föräldrarätt och skyldighet att bestämma över sitt barn. Vilket resulterade en stor uppskattning av både föräldrar och tjänstemännen. Moderaternas kommande styre i Skurup oroar Lena Axelsson. 

-Det jag är mest orolig för är prioriteringarna, det vill säga synen på den lilla människan. Sist moderaterna styrde valde man att spara på statsmedel istället för att stödja kommunen efter pandemin.

 Axelsson menar att kommunens skolor och äldreboenden borde prioriteras. Eftersom det anses vara just personalen som praktiskt genomför och verkställer det politikerna beslutar om. 

-För att få detta att gå i uppfyllelse ska vi göra vårt bästa med att tillsammans skapa bra villkor för personalen, bra arbetsmiljö, och de ska vara uppskattade. Säger Lena Axelsson 

Kommunshuset i Skurup

Kommunhuset i Skurup. Foto: Pontus Svensson

Socialdemokraternas position i kommunen kan skapa en förändring, dock säger Axelsson att vissa bekymmer är svårare att lösa. 

-Någon sa att motsatsen till kärlek inte är hat, motsats till kärlek är rädsla. Exempelvis är vi oerhört oroliga om partiet nyans skulle få fotfäste. För att vi kommer ha två olika polariserade politiska partier, som kan ställa till det ännu värre. 

 

I nuläget talas det om relationerna mellan de politiska partierna i Skurup. Enligt Axelsson kan vissa ideologiska frågor läggas åt sidan för att påbörja ett samarbete. 

-Jag skulle kunna sträcka ut handen om det skulle visa sig att det är det enda för stabilitet i kommunen, men jag har inte fått frågan och tror inte jag kommer få den heller. 

Text: Rukaia Habib