Misskött kyrkogård kan nu blomstra

SKURUP. En till synes bortglömd kyrkogård i Bräknehus får sig ett uppsving. Nu ska invånarna se till att den inte förvildas igen.  

I flera decennier har den gamla djurkyrkogården, idag minneslund, i Bräknehus skötts dåligt.
I januari 2019 upphörde även kommunens skötsel av gångarna runt omkring. Men i helgen samlades privatpersoner för att gemensamt röja upp på den vildvuxna minneslunden.

Initiativtagaren till helgens uppröjning av minneslunden är Susie Trulsson, som samlade ihop folk via facebookgruppen “Det händer i Skurups kommun!”, skriver Ystads Allehanda.
– Min tanke är att komma hit och röja fyra gånger per år, säger Susie Trulsson till Ystads Allehanda. 

Herman Cassé är driftledare på parkenheten Bräknehus och kommenterar den tidigare situationen på minneslunden:
– Det gick bra för 25-30 år sedan. Men sedan började folk ta gravplatser utan att fråga oss på kommunen. 

Allt fler privatpersoner som tyckte att kommunen skötte gravplatserna dåligt hörde av sig med klagomål.
– Det såg hemskt ut, men det är inte kommunens fel, det är de som har begravt sina djur. Det är precis som på en vanlig kyrkogård, att man sköter om sin plats, säger Herman Cassé. 

Han berättar även att anledningen till att kommunen slutat sköta områdets gångar är för att det var meningslöst när privatpersoner sedan inte fortsatte att underhålla. Av de ca 25 gravplatser som finns är det bara ca 5 av dem som på de senaste åren har skötts om på ett bra sätt.
– Det kan bli så att de som begravde djuret flyttar därifrån eller inte fysiskt klarar av skötseln längre, säger Herman Cassé. 

Text: Embla Hölttä