Oppositionen efter NHUC-läckan: ”Aldrig varit sådan brist på transparens”
I juni röstade kommunfullmäktige om att sälja Nils Holgersson utbildningscentrum (NHUC). Innan beslutet namngav en läcka fyra potentiella huvudmän till media – men samtliga tackade nej innan beslutet togs.
På måndag ska fullmäktige besluta om att skapa ett dotterbolag till försäljning. Oppositionen upplever att efter vårens läcka har öppenheten försämrats i frågan om gymnasiets framtid.
Försäljningen av Nils Holgersson-gymnasiet har sedan start präglats av sekretess. I våras sonderade kommuntjänstemän marknaden för eventuella köpare.
Fyra intressenter namngavs i Ystads Allehanda i maj: Hushållningssällskapet, Academedia, Lärandegruppen och Bollerup. Dagarna innan beslutet togs gick Bollerup ut med att de tackat nej.
Nu kan Skurupsposten avslöja att även de andra tre namngivna intressenterna tackade nej innan beslutet togs.
Svaren är nyheter för oppositionen.
– Det är inget vi känt till från Socialdemokraternas sida, säger oppositionsrådet Lena Axelsson (S).
Hon menar att Socialdemokraterna har ställt frågor om processen i bland annat kommunstyrelsen. Intressenternas svar har de ändå inte fått reda på.
– Det borde de ha informerat oss om, säger Lena Axelsson.
Hon får medhåll från Solbritt Lundgren (C), ledamot i skol- och utbildningsutskottet. Hon hade förväntat sig större öppenhet från kommunledningen i en så viktig fråga.
Att alla intressenter som oppositionen kände till tackat nej till att ta över driften av skolan är nyheter även för henne.
– Det visste inte jag, att de sagt nej redan då. Men jag blir inte förvånad längre. Det här styret vill styra själva och de berättar inte mer än vad de absolut måste, säger Solbritt Lundgren.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder (M) svarar på mejl och avböjer att kommentera de namngivna intressenternas svar med hänvisning till pågående process.
Han skriver att han aldrig namngivit någon intressent, men att: ”Mig veterligen har vi aldrig stått utan minst en spekulant under processens gång.”
Initialt fick oppositionen veta namnen på de eventuella intressenter som tillfrågats. Men efter att namnen läcktes till Ystad Allehanda skruvades sekretessen åt.
”Jag blir inte förvånad längre”
Nu får oppositionen ingen insyn alls i processen, enligt dem själva.
– Det är en stor förändring. Man säger “med tanke på det som hänt innan” [läckan, reds. anm.]. Det är i alla fall den bilden jag får av Johan Bolinder, säger Lena Axelsson.
Enligt Solbritt Lundgren var det inte tydligt att namnen på intressenterna inte fick komma ut.
– De gillade inte att någon berättade för tidningen vilka intressenterna var. Men då bör man kanske vara tydlig med att det ska hållas internt när man sitter på sammanträdet. Nu gjorde man inte det. Vi fick veta vilka det rörde sig om, men det var inget mer med det.
Johan Bolinder menar att påståendet är falskt och att styret var tydliga med att sekretess gällde. Han bekräftar däremot att sekretessen ökats i ärendet och att orsaken är vårens läcka.
”Redan tidigt i processen missbrukade vissa oppositionspolitiker det förtroende som gavs och läckte information till media i uppenbart syfte att sabotera processen, vilket försämrade Skurups kommuns ställning. Detta är ett faktum som jag konstaterar utan att nämna vilka partier det gäller,” skriver han.
Dialogen mellan styre och opposition har försämrats efter att sekretessen ökat. Lena Axelsson menar att oppositionen inte fått höra något nytt om ärendet.
Hon sätter sig emot att alla oppositionspartier ska straffas för läckan.
– Det skulle jag vilja se, på vilket sätt jag missbrukat förtroendet som ledamot i kommunstyrelsen när det gäller att läcka information. Det har jag aldrig gjort och kommer aldrig göra heller, säger Lena Axelsson.
Solbritt Lundgren är en veteran i lokalpolitiken, men säger sig inte ha upplevt en så ansträngd relation mellan styre och opposition tidigare.
– Vi har inget samarbete alls egentligen. Så var det inte när jag började. Det har aldrig varit den här bristen på transparens, bristen på vilja att diskutera med oppositionen.
Johan Bolinder anser att samsyn råder i frågan då en majoritet fattat beslutet om försäljning. Det är oppositionen som undviker att ta ansvar: ”Det är inte ovanligt att oppositionspartier avstår från att ta ansvar i stora frågor för att kunna agera populistiskt.”
På måndag ska kommunfullmäktige besluta om att skapa ett dotterbolag som kan överlåtas till en ny, för de flesta okänd, huvudman.
Text: Lo Tinghammar Jönsson & Viktor Wallén