PUMPANS TID ÄR HÄR!
SKURUP. Hösten har dragit in över Sverige, och alla helgons dag nalkas. Med det kommer spökvandringar, färgglada löv, och såklart… pumpa!
Många förknippar hösten, och särskilt halloweenfirandet, med karvade pumpor. En av de platser där man kan få tag på dessa är Janstorps gård, fem kilometer norr om Skurup. Här driver Elin Ringborg tillsammans med sin man ett lantbruk där pumpasugna besökare får komma och plocka sin alldeles egna orangea gurkväxt.
– Det är upplevelsen i sig som lockar hit folk. De som kommer hit vill inte nödvändigtvis ha den billigaste pumpan, utan en mysig utflykt, säger Elin Ringborg.
Hon berättar att det främst är barnfamiljer som tar sig ut på fälten för att hitta någonting att skära i för halloween. Här får barnen leka och leta efter den pumpa de tycker är störst och mest orange.
Men pumpan är bra till mycket mer än att bara karva i. Nästan alla delar av den går att äta, om de tillagas på rätt sätt. Till exempel kan pumpakärnor rostas eller göras till smör, fruktköttet mixas till pumpahummus och skalet bakas i ugnen och bli till chips.
Och familjen Ringborgs personliga favoritrecept?
– Pumpasoppa är det som går hem hos barnen. Men det finns en mängd olika recept som kan göras! säger Elin Ringborg.
En middag i pumpans tecken – Skurupsposten tipsar
Förrätt: Pumpahummus toppad med granatäpplekärnor och rostade pumpakärnor. Servera gärna med en kall, bitter IPA eller belgisk ale för att balansera pumpans sötma.
Huvudrätt: Pumpasoppa med surdegsbröd bakat på pumpa. Dryckestips: ett friskt vitt vin med hög alkoholhalt, som bryter av mot soppans sötma.
Efterrätt: Klassisk pumpapaj är alltid en hit! Avsluta kvällen med varm glögg eller äppelmust för att lyfta pajens kryddiga toner.
Text: Maria Müllern-Aspegren och Isabel Salter

