Forskare: Medborgargarde mot clowner är en väldigt farlig tanke

SKURUP. Med tanke på den senare tidens clownhysteri så har diskussionen i Skurup om medborgargarde dykt upp.

Elever på Nils Holgerssongymnasiet har tidigare blivit hotade av personer som är utklädda till clowner.
Enligt Maria Gregorius, biträdande rektor på skolan så är eleverna medvetna om händelsen, men tar det hela som ett skämt.
– Personal och elever är medvetna om att de flesta clowner är ungdomar som utför busstreck. Vi har en trygghetsvakt som finns som stöd för våra oroliga elever som bor på internatet, säger Maria Gregorius.

Måns Svensson som är docent på Rättsociologiska institutionen vid Lunds Universitet, håller med om att de flesta anmälningar som inkommit till polisen är busstreck.

– Det är ett väldigt få människor som klär ut sig som clown, för att senare skada andra människor, den här typen av människa har med största sannolikhet begått dumheter förr.

Clownfenomenet är ett nytt fenomen men kan liknas vid andra nätfenomen. Man utmanar och eggar varandra när man filmar för att senare lägger upp det, helt publikt eller i olika grupper, säger Måns Svensson.

I en Facebookgrupp hittar man flera hotfulla kommentarer, som riktas sig mot de som klär ut sig. En Skivarpsbo har i en av grupperna för kommunernas medborgare öppet kommenterat att han varit på ”clownjakt”:

Vi har varit 11 bilar idag som kört runt och vi har inte sätt något. Dom gömmer sig i buskar och sånt. Kontona på instagram vill dom ta bort nu pga att polisen är inblandad och dom inte ska bli hittade. Men en sak är säkert… clownjakten är INTE över

– Det är en väldigt farlig tanke. En obetänksam tonåring går ut i clownutstyrsel och stöter på ett gäng uppretade föräldrar som agerar i affekt, säger Måns Svensson.

Text: Enes Mehmedagic
Foto: Pixbay