Slimminges äppelpressare kramade musten ur Skivarpsborna

SKIVARP. Äppelsäsongen är i full gång. Det fick Skivarpsborna veta när Slimminge byalag kom på besök och förvandlade deras äpplen till must. Skurupsposten var med på hela resan, från frukt till flaska.

Det ligger en sötaktig doft i luften över torget i Skivarp. Hit kommer en strid ström av besökare med kassar och korgar fulla av egenplockade äpplen. Det är andra gången sedan starten för mustningsverksamheten 2017 som medlemmar ur Slimminge byalag ställer upp sitt mobila musteri i Skivarp.

Robert Aveling är kassör i Slimminge byalag och initiativtagare till projektet. Han fick idén när han la märke till högarna av ruttnande frukt runtomkring i byarna.

– Det slängs flera tusen ton äpplen varje år. De ligger ju överallt i trädgårdarna, säger han.

Robert Aveling tog initiativet till föreningen Mer Must i Skurup som drivs av Slimminge byalag.

Robert Aveling tog initiativet till föreningen Mer Must i Skurup som drivs av Slimminge byalag.

Robert Aveling började musta sina egna äpplen med handkraft. Med bidrag från Skurups Sparbank för att köpa in el- och vattendrivna maskiner kunde byalaget ta över och utöka projektet.

– Det var ett rätt tungt jobb när man skulle göra några liter för hand. Detta är ett bekvämare alternativ, och så blir det en social grej. Vi gör det ju tillsammans, säger han.

Besökarna får själva hjälpa till genom hela mustningsprocessen. Skivarpsborna Sven Ahrenhold och Jennifer Wedin matar äppelkvarnen med kasse efter kasse som de fyllt med äpplen från sin egen trädgård. Äppelkvarnen tuggar i sig de hela äpplena och spottar ut krossmassan i en balja nedanför.

– När byalaget ordnar något vill vi stötta dem. Vi får ju ställa upp för byn. Och så är det ju så jäkla trevligt här, säger Sven Ahrenhold och viftar bort en ettrig geting.

Sven Ahrenhold och Jennifer Wedin är nöjda med dagen. - Skriv nu mycket positivt om byalaget!, säger de glatt.

Sven Ahrenhold och Jennifer Wedin är nöjda med dagen.

Efter att äpplena har krossats hjälper Thommy Skjöld massan ned i mustpressen. Inuti pressen finns en gummiblåsa som fylls med vatten och trycker äppelmassan mot de cylinderformade väggarna. Musten pressas ut genom de små hålen i väggarna och rinner ned i ett kärl.

– Kommer du med en halv balja kross till? Du har varit flitig för en gångs skull!, ropar Thommy Skjöld åt Sven Ahrenhold.

De överblivna äppelresterna blir mat åt traktens rådjur.

– Lite i förebyggande syfte. Annars går de ju in i trädgården och äter äpplen istället, säger Eskil Einbjörn och tippar ännu en skottkärra på flaket där resterna samlas.

- Det är syra i restprodukterna. Jag lät dem ligga kvar på släpet ett par dagar i fjor, och nu har galven släppt och flaket rostar, säger Eskil Einbjörn.

– Det är syra i restprodukterna. Jag lät dem ligga kvar på släpet ett par dagar i fjor. Nu har galven släppt och flaket rostar, säger Eskil Einbjörn.

Dagens stormustare blev Tina Adler, som åkte från torget 57 liter rikare. Hon tog med sina barn och barnbarn i bildningssyfte.

– De ska se att vi tar hand om det vi har. Jag tror vi får gå mer tillbaka till hur vi gjorde förr, med tanke på miljön. I stället för att köpa färska importerade äpplen på vintern kan vi dricka musten, det är ju ren frukt.

Tina Adler med dagens största mustsamling - 57 liter, förpackade i 19 bag in box-påsar.

Tina Adler med dagens största mustsamling – 57 liter, förpackade i 19 bag in box-påsar.

Tina Adler beskriver mustningen som en del i ett större kretslopp.

– Det blir en sund rundgång: vi tar hand om äpplena i trädgården, vi mustar och dricker dem. Och restprodukten går till rådjuren, som vi sedan äter. Vi ska inte låta det naturen ger bara försvinna, säger hon.

 

Text och foto: Tim Tinghammar Jönsson

 

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*