Utan Skurups gatufest – inget Jänkarna från Ystad

Theodor Byrlén, Eric Rilvik, Hilda Andersson, Victor Lill-Johansen, Oliver Larsson och Oskar Bergström, som tillsammans bildar bandet Jänkarna från Ystad sitter samlade utanför sin replokal.

SKURUP. På lördag är det dags för den årliga gatufesten i Skurup. Programmet innehåller såväl kända inslag som nya, bland annat prisutdelningar och spelning med det nybildade bandet Jänkarna från Ystad.
– Det är kul musik att spela, det är svängigt och kommer dra igång publiken, säger sångaren Hilda Andersson om bandets låtval.

Gatufestens huvudakt är artisten Kiana, känd från både tv-programmet Talang och Melodifestivalen, men arrangörerna Skurups kommun och Skurups sparbank, efterfrågade även ett band från Skurups folkhögskola att spela på torget. Det nappade Theodor Byrlén på som går andra året på rocklinjen. Han drog ihop ett band som fått namnet Jänkarna från Ystad. Ingen av bandmedlemmarna kommer från Ystad, och vad namnet kommer ifrån vill de inte avslöja. 

– Det är en stor hemlighet. Namnet uppstod i tankegångarna att bandet inte skulle fortsätta efter spelningen, säger Theodor Byrlén. 

Men Jänkarna från Ystad lär spela igen även om både namnet och musiken kan komma att ändras. Förhoppningen är att nästa spelning sker i Folkets hus, en scen som bandet menar utgör ett stort tillskott för Skurups musikliv. Vanligtvis spelar rocklinjen i skolans lokaler, eller i Malmö.

– Vi har nära till Malmö, det är det fina med den här skolan. Det är lätt att ta sig dit, och sen kommer det såna här grejer då och då. Som med Folkets hus också, säger Hilda Andersson.

– Skåne har ju typ den mest levande musikscenen i Sverige, flikar Theodor Byrlén in.

– I alla fall för band. Det var en chock för mig när jag flyttade hit, att wow, det händer så mycket här, säger Oliver Larsson.

– Sen är det en del av skissen för skolan, att vi är ganska isolerade. Vi är nära Malmö, men det kostar pengar och man måste åka, och det gör det ändå enklare att stanna här och öva. Det finns inte så mycket som distraherar en från att nå sina mål, lägger Theodor Byrlén till.

Under gatufesten kommer Jänkarna från Ystad att spela covers med Woodstock-tema.

– Det ska bli kul! också att få se vad det är, säger Eric Rilvik som besöker gatufesten för första gången.

Martin Kalén, fritidstrateg på Skurups kommun. Foto: Privat

Gatufestens utgångspunkt är att locka barn och unga till evenemanget. Det är en målgrupp som tidigare visat ett stort intresse för evenemanget sedan kommunen och Skurups sparbank började samarbeta för tre år sedan.

– Vi fortsätter hoppas att barnfamiljer vill komma. Det är viktigt att skapa en meningsfull fritid för unga, och att det finns mycket att göra. Förhoppningsvis finns det något som tilltalar alla, säger Martin Kalén, fritidsstrateg på Skurups kommun.

Aktiviteterna centreras till Stortorget och gågatan där olika musikframträdanden äger rum utöver prisutdelningar såsom “Årets stjärnskott” och “Miljonen”.

Jänkarna från Ystad spelar 12.30 och Kiana framträder 13.00 efter en halvtimmes signering. Resterande program finns på Skurups kommuns hemsida.

Text och bild: Alva Kledzik