Vångens förskola kan bli bäst i Sverige på hållbarhet

På Vångens förskola har man arbetat aktivt med hållbarhet i över tre år Foto: Skurups Kommun

På Vångens förskola har man arbetat aktivt med hållbarhet i över tre år. Foto: Skurups Kommun

SKURUP. Varje år delar Håll Sverige Rent ut pris för årets hållbara förskola, skola och gymnasium. I år är Vångens förskola i Skurup en av de nominerade.  

I samband med Grön Flagg-dagen den 11 november, då Sveriges skolor och förskolor uppmärksammar hållbarhet, delar stiftelsen Håll Sverige Rent ut priser till verksamheter som utmärkt sig. Detta året är Vångens förskola i Skurup en av fem nominerade till årets hållbara förskola.

– Samtliga pedagoger på Vångens förskola har ett väldigt drivande engagemang och de är lyriska efter nomineringen, säger tillförordnad rektor Carina Andersson.

Grön Flagg är ett så kallat lärandeprogram, drivet av Håll Sverige Rent, där svenska skolor kan ansluta sig för att få vägledning och inspiration till hållbar undervisning. Arbetar skolan aktivt med de punkter som Grön Flagg tillhandahåller belönas de med en Grön Flagg-certifiering.

På Vångens förskola går det 66 barn på fyra avdelningar med 13 pedagoger . Sedan 2016 har de varit Grön Flagg-certifierade och jobbar aktivt med hållbarhet i undervisningen och på arbetsplatsen. Förskolan arbetar, tillsammans med barnen, bland annat med att spara på vatten och papper, släcka lampor samt att inte slösa med maten.

Utöver detta väljer de också med jämna mellanrum ett nytt temaprojekt som de fokuserar extra mycket på. Tidigare i år var temat luft men i augusti påbörjades ett nytt projektet som handlar om eld, där man bland annat arbetar med skillnaden mellan kallt och varmt vatten.

Inom Grön Flagg-projekt är barnens delaktighet viktigt och man arbetar med så kallade barnråd. Där får personalen möjlighet, genom samtal med barnen, att anpassa läroplanen efter barnen och de i sin tur får vara med och utforma projekten.

– Under barnråden pratar vi med barn från alla avdelningar. Där frågar vi barnen vad de vill lära sig och utgår ifrån deras intressen och idéer när vi planerar aktiviteter, säger Tina La Fleur som arbetar på avdelningen Sagan på Vångens förskola.

Förskolan tittar varje år tillbaka på projektet de jobbat med för att se vad de gjort rätt och hur de ska kunna förbättra arbetet inför nästa projekt.

Motiveringen från Håll Sverige Rent lyder:

Vångens förskola, Skurup

För ett hållbarhetsarbete där barnen har dragit egna slutsatser om olika energialternativ ur ett miljöperspektiv. För en Grön Flagg-resa där barnen har fått en förståelse för att det är möjligt att påverka sin omvärld.

Text: Andreas Persson