Vänsterpartiet vill folkomrösta om vinster i välfärden trots oklart juridiskt underlag

Babak Rahimi är gruppledare för Vänsterpartiet i Skurup

Babak Rahimi (V) vill folkomrösta om vinster i välfärden i Skurup

SKURUP | Vänsterpartiet i Skurup vill hålla en folkomröstning om att förbjuda kommunen från att låta vinstdrivande bolag driva kommunal verksamhet. Det är oklart om ett sådant förbud hade kunnat tillämpas i praktiken, vilket partiet är medvetet om.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skrev i en debattartikel i Aftonbladet på måndagen (14/2) att partiet vill att en nationell folkomröstning ska hållas om att förbjuda vinstdrivande bolag från att bedriva skolor. Dagen efter lade Vänsterpartiets gruppledare i Skurup alltså fram en liknande motion till kommunfullmäktige.

Emil Broberg (V) som sitter i styrelsen för Vänstern i Sveriges kommuner och landsting säger att motionen från Vänsterpartiet i Skurup inte är del av en nationell kampanj från partiet.

— Det är inget som är organiserat från partiet centralt, säger han.

Samtidigt säger han att det är vanligt att lokala distrikt inspireras av förslag som läggs fram på riksnivå eller i andra kommuner. Det håller Vänsterpartiets gruppledare i Skurup Babak Rahimi med om.

– Det är klart att vi blivit inspirerade, vi är ju ett parti, säger han.

David Karlsson är professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet. Han säger att det är osäkert ifall Skurup hade kunnat hindra vinstdrivande bolag från att verka i kommunen.

— Om man upphandlar en tjänst så måste man följa upphandlingslagen och EU-lagstiftning, säger David Karlsson.

Lagen om upphandling säger att man aldrig får förbjuda ett bolag från att lämna anbud inom en upphandling.

Babak Rahimi (V) menar att det finns utrymme för att ställa krav på bolagen genom de avtal som reglerar upphandlingen.

— Vilka krav man ställer i upphandlingar är en kommunal fråga, säger han.

Samtidigt är han öppen för att ett förbud mot vinstdrivande aktörer inom kommunala verksamheter eventuellt vore omöjligt att driva igenom med rådande lagstiftning. Det hindrar enligt honom inte att folkomröstningen genomförs.

— Det vi säger i motionen är att vi ska ha en folkomröstning för att ta reda på vad kommuninvånare tycker att det är okej att använda skattepengar till, säger han.

TEXT: Florian Falk