Abbekås egen Pippi Långstrump

Hunden Elsa är en av yogaklassens deltagare.

Hunden Elsa är en av yogaklassens deltagare.

SKURUP. En behaglig tystnad och doft av lavendel skapar en varm atmosfär trots den bistra blåsten utanför. Framför en kamin med levande ljus ligger en yogamatta, en reikimaster och en hund.

Entreprenören Paula Vendel och hunden Elsa möter oss i dörren till hennes hem i Abbekås. Här håller hon yogaklasser på måndagar och torsdagar, men hon har även verksamhet i Malmö.

Doften av rökelse är tung och lägger sig som en dimma i salen. Meditation, healing och yogaställningar som lotusen och happy baby är några av de övningar som görs under timmen. På coronasäkert avstånd sitter deltagarna, redo att lära sig konsten att slappna av. De andas lugnt och stretchar enligt instruktion. Till och med den busiga hunden Elsa lägger sig till slut framför kaminen och somnar.

Paula Vendel har jobbat heltid med reikihealing och yoga i ett och ett halvt år. Hon har funnit ro genom att arbeta med det hon älskar. Men vägen dit har inte varit självklar. Hon har drivit flera företag i olika branscher.

– Men jag har alltid stressat och jobbat jättemycket. Det blev den ena sjukdomen efter den andra, säger hon.

Paula Vendel ger reikihealing, en metod som går ut på att energi flödar från hennes händer till mottagaren.

Paula Vendel ger reikihealing, en metod som går ut på att energi flödar från hennes händer till mottagaren.

Enligt Paula Vendel finns ett stort behov av yoga och healing, särskilt under pandemin.

– Jag tror att det kommer att öka under hösten. Folk har upptäckt att de måste ta hand om sig, säger hon och berättar att många är stressade och mår dåligt av isoleringen.

Hennes omgivning var skeptisk till den nya affärsidén. De tyckte att hon skulle skaffa ett deltidsjobb och ha passionen som bisyssla. Det passade inte Paula Vendel, som vill ge hundra procent åt det hon brinner för.

– Jag visste att det var det rätta fast jag inte hade någon uppbackning runt omkring mig. Jag kan inte göra något annat, då gör jag våld på mig själv. När man jobbar för mycket blir man stressad och då blir man otrevlig. Man ser inte och man hör inte. Jag har varit onödigt hård mot många av mina anställda, säger Paula Vendel om tiden som konventionell företagare.

Paula Vendel. Foto: privat.

Paula Vendel. Foto: privat.

Möjligheten att bli den bästa versionen av sig själv inspirerade henne, och drivkraften låg i att våga göra saker utan att tveka.

– Jag har styrkan att jag är orädd. Vi behöver alla bli lite mer Pippi Långstrump och tänka att det här har jag aldrig gjort förut, så det är jag säkert jätteduktig på, säger Paula Vendel.

Yogaklassen avslutas med meditation där deltagarna lägger sig ner, sluter ögonen och andas lugnt. Kondensen ligger i perfekta fyrkanter på de spröjsade fönstren. Paula Vendel går runt till var och en och för över energi genom sina händer. En deltagare gråter, en annan konstaterar att yoga inte är deras grej, och en tredje somnar precis som hunden Elsa. Rökelsen har brunnit upp, ljusen fladdrar svagare än innan och rummet känns mer avslappnat än någonsin.Vad är reiki?
En behandlingsmetod som genom avslappning löser upp spänningar och fyller på med energi. 

Vad kan det användas mot?
Smärta, stress, spänningar och ångest. 

Varifrån kommer reiki?
Reiki har rötter i bland annat Tibet, men kommer från Japan.

Källa: Förenade Reikiförbundet

Text: Dusan Marinkovic och Märta Tunbäck
Foto: Märta Tunbäck