Bättre möten med ortens unga

Anna Wagner och Mohammed Haydar i en av Gummifabrikens många soffor

Anna Wagner och Mohammed Haydar i en av Gummifabrikens många soffor

SKURUP. Att klaga på ungdomar är enkelt. Ungdomshuset Gummifabriken menar att det finns bättre sätt att bemöta dem men det kräver både engagemang och tålamod.

I Skurupinvånarnas egna Facebookgrupper klagar vissa regelbundet på vad ortens ungdomar sysslar med på stan. Gummifabriken arrangerade i helgen för första gången ett öppet hus med föräldrar inbjudna. Syftet är att ge dem ett ansikte på verksamheten men också att få ett bättre samarbete. Initiativet blev en framgång och de planerar liknande arrangemang i framtiden.

– När äldre säger att ungdomar hänger på byn tänker de ”Ja de står här, de har inget att göra så nu kommer de krossa en ruta”. Det här problemtänket får vi aldrig ha, säger Anna Wagner.

Tillsammans med Mohammed Haydar jobbar hon som fritidsledare på Gummifabriken i Skurup. Anna Wagner struntar i vad folk i byn säger. När en person kommer in genom deras dörr ska de bemötas som vem som helst. Helt utan fördomar.

På Gummifabriken finns förutom pingisbord och biljardbord även gym och musikstudio.

På Gummifabriken finns förutom pingisbord och biljardbord även gym och musikstudio.

Hon säger att oengagerade vuxna också är ett problem. Till exempel la nattvandrarna förra året ner sin verksamhet i Skurup på grund av bristande engagemang.

– Det krävs eldsjälar men också folk som bara tänker ”jag har själv ett par ungdomar, jag kanske ska hjälpa till”, säger Anna Wagner

Varje tisdag är Mohammed Haydar på Mackleanskolan. Han hittar enkelt runt i skolans många korridorer och blir stoppad titt som tätt av elever som vill säga hej eller byta några ord.

– Det tar tid att få ungdomarnas förtroende och respekt. Du måste ha tålamod. Snacka med dem lite men också låta dem komma till dig, säger Mohammed Haydar.

Han ropar till sig 14-åriga Rafael Isacsson för att fråga om han kommer på fredagens fest som hålls på Gummifabriken. Rafael Isacsson går i klass 8A och tvekar först lite men säger att han kommer titta förbi med några kompisar.

 

Rafael Isacsson stannar till mellan dagens lektioner på Mackleanskolan

Rafael Isacsson stannar till mellan dagens lektioner på Mackleanskolan

Efter skolan hänger han oftast ute med kompisar eller spelar FIFA.

– Vi kör runt med moppe. Ibland blir vi jagade av vuxna. Jag tror de tycker det låter för mycket, säger Rafael Isacsson.

 

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Markus Hjortsman

 Om Gummifabriken:

 Gummifabriken ligger på Västergatan 44. Till allaktivetshuset Gummifabriken är du välkommen från och med året du fyller 13 år till och med året ut då du fyllt 20 år. På tisdagar och torsdagar mellan 15.00-18.00 är du välkommen från med det året du fyller 11 år.

Källa: www.skurup.se