En fluga gör ingen modeikon

Civilminister Ardalan Shekarabi. (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

Civilminister Ardalan Shekarabi. (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet)

KRÖNIKA. ”Vem sa att det va lätt att va man?”, rappade Daniel Adams-Ray en gång i tiden. Det var innan han startade eget klädmärke och kom med på Cafés lista över landets 50 bäst klädda män.
Nej, det är inte alltid lätt att vara man, men nog kan vi vara överens om att det är enkelt att klä sig som en.

Det blev tydligt när civilminister Ardalan Shekarabi (S) nyligen utsågs till årets bäst klädda man på Elle-galan.

Motiveringen: ”Ledigt men stilsäkert, alltid med en twist. En urban mjukis vars kläder utstrålar en vänlig tillgänglighet som speglar hans ämbete – och som aldrig räds en färgstark fluga.”

En snabb bildgoogling på Shekarabi blottar hela hans modegärning. Alla foton ser likadana ut. Han har på sig kostym. Och fluga. Vilken twist!

Galan marknadsförs som förspel till Stockholm Fashion Week och bör rimligen ta mode på allvar. Ändå sitter ribban lågt. Allt som krävs av en modemedveten man är att han vet hur man knäpper en skjorta och att kavajen inte buktar som ett tält över bröstkorgen. Och så flugan förstås.

Bland tidigare pristagare finns Roy Fares och Timbuktu. Ytterligare två män med fluga, men som annars mest klär sig som alla andra klär sig. Med den här utvecklingen blir Tobbe Trollkarl årets bäst klädda man 2019.

Här finns också ett lager av allvar. Varför behöver män anstränga sig så lite för att vi ska upphöja dem till genier på röda mattan? Vad har vi för krav på män i allmänhet om vi inte begär mer än en fluga för ett pris som handlar om att sticka ut? Hur blev det så här?

På samma gala vann Alice Bah Kuhnke pris för årets bäst klädda kvinna. Hon fångas ofta på bild iklädd modeskapelser i världsklass, som när hon dök upp i pappersklänning på Nobelfesten.

Samtidigt står Ardalan Shekarabi i mäklarbroschyrskläder och är en modeikon bara för att samhället sagt åt honom att det räcker så.

Det är inte hans fel. Eller Elle-galans för den delen. Felet ligger hos folk som går runt med låga förväntningar på män, bara för att själva aldrig bli besvikna.

Det är inte rättvist mot oss män. Tvärtom behöver vi få göra människor besvikna ibland, så att vi sedan får anledning att överraska positivt för en gångs skull. För just nu är det lite för lätt att vara man.

Text: David Carlsson
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet