Tack för denna gången Skurup!

Scrollar hemsida upp, scrollar hemsida ner och upp igen. Inget nytt sen sist. Som att stå framför kylskåpet och öppna dörren gång på gång i förhoppning om att något ska ha poppat upp sen sist.

Det är februari och nästan all snö har försvunnit efter ett halvt dygns regn. Det är grått som kulissen i en film av Roy Andersson.

Redaktionen för Skurupsposten ligger rimligt nog i Skurup, men stora delar av redaktionen sitter just nu i sina hem, jag i Malmö. Att rapportera lokaljournalistik på distans är som att kommentera en fotbollsmatch där man inte får veta poängställningen. Detaljer och upplevelser som ger artikeln puls och mening uteblir. 

Jag har tagit frisk luft, jag har ätit lunch i rimlig tid och jag har satt mig upp i en riktig stol.

En påbörjad artikel på skärmen med två ynka meningar stirrar på mig. Ironiskt nog handlar den om ett bygge som står på paus och mycket på grund av vädret.

Men projektchefen för bygget låter munter i telefonen när han säger att han hoppas på att arbetet är igång igen redan i nästa vecka. Jag vet inte om han är positiv som person eller om han är en god skådespelare, men hans skratt smittar genom luren och det blir en ljusglimt under dagen.

En ny stadsdel i Skurup ska ta form; förskola, villor och flerbostadshus ska byggas och rymma en framtid med ny vardag. Och ännu en kull journaliststudenter ska fylla Skurupspostens redaktion nästa gång.

Vi får nog lov att lura oss själva ett tag till. Vi får finna oss i det som liknar vardagen så mycket som möjligt. Bita ihop, hålla ut och hoppas. Framtiden finns där borta.

För vår del är arbetet på redaktionen slut. Det blev inte som någon hade tänkt sig, det blev värre och det blev bättre. Vi lärde oss saker som vi inte hade lärt oss annars. Vi har härjat runt i Skurup och invånare har ställt upp på våra frågor, teser och funderingar. Vi har varit en redaktion som återigen gör Skurupsborna till Sveriges mest mediatränade befolkning.

Vi tackar för oss!

Text: Agnes Malteson

IMG_9157