Telefonförsäljare – Ta ett nej och ring nästa

KRÖNIKA. Att telefonförsäljare ringer är inget konstigt. Att de däremot vägrar ge sig och sluta tjata i luren på äldre människor är något som upprör Skurupspostens krönikör Mattias Nilsson.

Ibland hör jag äldre människor prata om att telefonförsäljare ringt dem för att försöka sälja tidningsprenumerationer, abonnemang, eller andra produkter. Ingenting konstigt med andra ord. Allt för ofta hör jag dock hur de äldre beskriver att telefonförsäljarna vägrar ge sig när personerna snällt förklarar att de inte vill ha produkten. Lyckligtvis handlar det inte om alla telefonförsäljare. 

Senast nu i veckan var det dags igen. Inom loppet av tio minuter hade samma telefonförsäljare ringt både frun och mannen i samma hushåll. Efter det första samtalet, där kvinnan flertalet gånger tackat nej men gång på gång mötts av nya argument, avslutats dröjde det inte många ögonblick innan mannens mobiltelefon ringde. Mannen förklarade för telefonförsäljaren att han precis hört samtalet och att han inte heller var intresserad. “Din fru förstod inte vad jag menade”, kontrade telefonförsäljaren med och körde samma manuskript för mannen.

Vad i hela friden. Varför kan man inte bara ta ett nej, och varför fortsätter man att tjata och argumentera? Under tiden som argumentationen pågått hade telefonförsäljaren säkert hunnit ringa tre, fyra andra potentiella konsumenter.

Jag vill inte på något sätt generalisera, men baserat på egna erfarenheter lägger inte äldre personer på luren i örat. De lyssnar och lyssnar eftersom de inte vill trycka på den röda knappen som innebär att samtalet avslutas. Jag tror, och nu är det enbart mina egna tankar, att yngre människor avslutar samtalet på egen hand om telefonförsäljaren slutar tjata. Jag tycker därför det är rent av oförskämt att använda detta mot de äldre.

Förstå mig rätt nu. Jag menar inte alla telefonförsäljare. Jag menar inte heller att det är fel att vara telefonförsäljare. Absolut inte. Det jag menar är att de telefonförsäljare, som förhoppningsvis är få, genast ska sluta med att tjata på våra äldre men också på alla andra. Lägg på, gå vidare och ring nästa nummer på listan. Ett nej är ett nej.

Text: Mattias Nilsson.

Mattias Nilsson

 

 

 

 

 

Texten är kommenterande. Skribenten svarar själv för ställningstagande.