Folkhögskolan tänker på framtiden efter andra knivbråket i år
SKURUP. Måndagen den tredje oktober blev tre personer skadade i ett knivbråk på Skurups folkhögskola. Nu reflekterar rektor Lena Gartmark och utvecklingsledare Ulrika Liljenström över dagarna som gått sedan bråket.
Dagen efter knivbråket på Skurups folkhögskolas internat den tredje oktober hölls ett stormöte i skolans aula. Rektor Lena Gartmark deltog via zoom eftersom hon var på konferens i Helsingör. Under mötet i aulan var stämningen upprörd. Ett femtiotal deltagare, skolans ledningsgrupp och fastighetschefen på Kunskapsporten Rasmus van der Crussen var samlade. Flera av skolans deltagare uttryckte oro och besvikelse över att de känner sig otrygga på skolan.
Lena Gartmark och Ulrika Liljenström säger att de i efterhand inte tycker att det blev bra att rektorn medverkade via zoom på mötet den fjärde oktober. De säger att det hade varit bättre om hon inte var med alls, vilket var fallet på onsdagens möte.
– Vi hade ett nytt möte med deltagarna dagen efter där det blev mycket bättre samtal, säger Ulrika Liljenström.
Lena Gartmark säger att hon var tvungen att vara kvar i Helsingör eftersom hon var den enda som kunde representera Skurups folkhögskola på mötet.
– Om jag inte var där hade vi inte haft en representant från vår skola där och det var viktigt att det fanns, säger Lena Gartmark.
Hon fortsätter:
– Vi hade full täckning här med ledningspersonal och vi har en biträdande rektor som operativt steppar in i mitt ställe och har samma mandat som jag har.
Den misstänkta mannen var deltagare på skolan men blev avstängd efter att ha varit inblandad i ett knivbråk i april. Vid det bråket var det inga stormöten i aulan. Däremot hade ledningen informationsmöten i husen med deltagare. Ulrika Liljenström säger att det inte var lika stort polispådrag vid knivbråket i våras.
– Det var fruktansvärt men det var en mindre händelse än den här.
Boende på internatet har frågat ledningen varför de fick information från skolan först under tisdagsförmiddagen. Både Lena Gartmark och Ulrika Liljenström säger att de fick reda på att det varit ett knivbråk på morgonen den fjärde oktober. Även fastighetsägaren Kunskapsporten fick reda på det på morgonen efter, säger Kunskapsportens fastighetschef Rasmus van der Crussen. Däremot rapporterade Sydsvenskan om händelsen en timme efter att larmet inkommit till polisen, vid 22.40 på kvällen den tredje oktober.
Rasmus van der Crussen tycker att polisen, skolan och Kunskapsporten har hanterat situationen bra. Han säger att det var viktigt att ha ett möte där man kunde ventilera under ordnade former.
Under mötet möttes Rasmus van der Crussen vid ett tillfälle av högljudda protester från skolans deltagare. I samband med att besöksförbud och vad polisen kunde göra diskuterades sade han: “då får ni tänka på vilket parti ni röstar på”.
– Det blev ett missförstånd under det första mötet, det var något jag sa. Jag minns inte exakt vad det var men jag beklagar det, säger Rasmus van der Crussen.
Han menar att Kunskapsporten inte hade kunnat förebygga händelsen och att de inte kan göra mer än vad de redan gör.
– Vi kan inte ta någon lärdom av detta. Vi följer lagen, säger Rasmus van der Crussen.
Efter mötet har folkhögskolans ledning tillsatt ett vaktbolag. Två vakter finns på området under kvällen och natten sedan onsdagen den femte oktober.
Skolans ledning har efter den tredje oktober arbetat mer effektivt med pågående ärenden om deltagare som inte följer skolans policydokument. Till följd av det har två personer blivit avstängda från skolan. Det är inte på grund av knivbråket utan det gäller andra ärenden som skolan har arbetat med snabbare efter bråket.
Skolans ledning är nöjda med hur skolan har hanterat veckan efter knivbråket. Lena Gartmark säger att skolan har agerat snabbt och haft en bra dialog med polisen, fastighetsägarna Kunskapsporten och deltagarna.
– Vi fick snabbt igång en högre grad av bevakning för att skapa trygghet.
Ulrika Liljenström säger att hon är glad och stolt över personalens arbete veckan efter bråket.
– Det har varit effektivt och det har hänt saker. Så det är bra.
Text: Ida Helgesson Foto: Ida Helgesson, Esther Arndtzén, Carl Johan Folkesson och Ann-Sofi Bergström
Läs också: Knivbråk på Skurups folkhögskola: detta har hänt
“Det kan vara att någon undviker ens blick” – Statusskillnaderna på Skurups folkhögskola