Förtroendet för domstolen utmanas av nämndemännen

SKURUP. De nyvalda nämndemännen från Skurups kommun är alla över 60 år – förutom en. Sandra Jelves, 43, är yngst. Nämndemannasystemet har fått kritik. Men vill man ändra det kostar det pengar. 

– Det har skett en föryngring av nämndemän på senaste men det är fortfarande en hög medelålder, säger Fredrik Bohlin. 

Fredrik Bohlin som är rådman för Ystad tingsrätt, säger att den höga åldern hos nämndemän inte representerar hur samhället ser ut. 

Fredrik Bohlin, rådman, Ystads tingsrätt
Foto: Lars Owesson

En nämndeman har en lika tung röst som domaren. Till skillnad från domaren har nämndemännen ingen juridisk utbildning. I tingsrätten finns tre nämndemän och en domare som avgör rättegången. För att bli nämndeman krävs att du anmäler ditt intresse hos ett parti som sedan röstar fram dig hos kommunfullmäktige. Men detta system har kritiserats. 

Fredrik Bohlin menar på att den höga åldern inte ska spela någon roll i besluten men att det ser dåligt ut när man inte kan känna igen sig hos nämndemännen som ska representera folket. 

Att ha yngre nämndemän tillför en stor kostnad för Ystad tingsrätt. En anställds lön ska ersättas för dagen som man tjänstgjort i domstolen medan en pensionär bara kostar ett dagsarvode på ungefär 600 kronor. 

– Det blir konstigt eftersom ersättningssystemet motverkar en spegling av samhället i domstolen. Man skulle kunna lösa det genom att skjuta in pengar i budgeten. I grund och botten är det en politisk fråga. Det kostar med ambitioner, säger Fredrik Bohlin. 

Men, detta har inte stoppat Skurups kommuns yngsta nämndeman, Sandra Jelves (S), 43. Hon tog en ovanlig väg för att hamna i domstolen. Istället för att vara politiskt aktiv var det rättsväsendet som väckte intresse. 

– Jag tror att många tycker att det är avskräckande att det är partipolitiskt. För min del var jag inte engagerad i något parti. Jag tyckte snarare att det var en tröskel att ta sig in. Det var inte helt uppenbart vilket parti jag skulle gå med i, säger Sandra Jelves. 

Fredrik Bohlin ser också problem med den partipolitiska aspekten i nämndemannasystemet. 

– Det ser inte bra ut som en demokratisk rättsstat när vi har politiskt valda som sitter och dömer i enskilda fall. Vi borde omgående se över systemet och hitta andra alternativ. Men det är såklart inte lätt att hitta nya system, säger Fredrik Bohlin. 

Straffrätten är en brännande politisk fråga. Fredrik Bohlin menar på att när politiker sitter med i rättsfall och samtidigt representerar partier med starka åsikter kring straffrätt så kan det underminera förtroendet för rättsväsendet. 

– Straffrätt har blivit mer polariserat med tiden och blivit mer av en drivande fråga för politiker. I och med det finns det större anledning att ta bort det politiska från enskilda dömanden, säger Fredrik Bohlin.

Text: Vera Austrell och Vincent Wipp Ekman

Foto: Skurupsposten och pressfoto

Fakta om nämndemän

Vad är en nämndeman? En nämndeman är en representant som tillsammans med en domare utfärdar beslut i tingsrätten. En nämndemans röst väger lika tungt som en domares. I tingsrätten finns tre nämndemän och en domare. 

Hur väljs nämndemännen? Vart fjärde år får kommunfullmäktige i uppgift att välja nämndemän till sin kommuns tingsrätt. Dessa personer röstas fram av politiska partier men ska hålla sig politiskt oberoende i domstolen. 

Vad krävs för att bli nämndeman? För att bli nämndeman måste man vara myndig, svensk medborgare och folkbokförd inom kommunen/länet. För att bli vald måste man anmäla sitt intresse till ett politiskt parti. Det krävs ingen juridisk utbildning.