Mystiska bollar engagerar många

IMG_0290Foto: Trelleborgs kommun
KUSTEN. Tusentals bollar flöt i land på stranden mellan Beddingstrand och Skateholm under måndagen. Många har hört av sig med idéer om bollarnas ursprung, den ena fantasirikare än den andra. Militär utrustning? Fiskeredskap? Nödsignal från en ubåt? Gremlingsägg?

De mystiska bollarna har flutit i land längs en fem kilometer lång sträcka vid Beddingestrand. När Trelleborgs parkförvaltning städade strandsträckan fyllde man fem stora sopsäckar med bollar – drygt en halv kubikmeter.

Parkförvaltningen är lika förbryllad som allmänheten. Flera personer har ringt in med tips. Någon trodde att rörde sig om redskap för rengöring av rör och tankar på ett fartyg.

– Ilta Sanomat, Aftonbladet i Finland, frågade om det kunde vara militärt material. De var inne på att de skulle höra ihop med spänningarna mellan öst och väst som vi ser nu, men det avskriver vi nog, säger Johan Pettersson, miljöingenjör i Trelleborgs kommun.

IMG_0292

Foto: Trelleborgs kommun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bollarna är stora som pingisbollar med ett innanmäte av frigolit och en utsida täckt av paraffin. Johan Pettersson säger att deras bästa gissning hittills är att bollarna har använts som emballage på en båtlast.

Johan Pettersson, miljöingenjör i Trelleborgskommun har funderat länge på vad det kan vara för bollar.

Johan Pettersson, miljöingenjör i Trelleborgskommun har funderat länge på vad det kan vara för bollar.

– Det skulle förklara både vikten på dem och om de går sönder skulle de fungera som stötdämpare, säger Johan Pettersson.

Olle Lindmark, tekniklektor vid maritima studier på Chalmers tekniska högskola, är skeptisk till idén om emballage.

– Bollarna är ju friktionslösa och man vill ju gärna att saker ska sitta fast. Det är inte den typen av teknik man brukar använda eftersom den inte fyller någon funktion. Vill man begränsa ytan och rörligheten för flytande gods, så kan det eventuellt vara brukligt. Men under alla mina år till sjöss, har jag aldrig sett något sånt, säger han.

Möjligtvis skulle det kunna röra sig om en väldigt specifik kemisk last. Hans kollega och före detta sjökapten Jan Skoog tycker att det låter som ett fiskeredskap.

Kustbevakningen, som var inblandade i ärendets första skede, tror dock inte att det rör sig om fiskeredskap. De gör ingen egen utredning i ärendet, eftersom det är helt omöjligt att avgöra vilket av alla hundratals fartyg som passerar kusten det rör sig om.

Jan Skoog påpekar att bollarna inte nödvändigtvis kommer från ett fartyg. Den tanken har Johan Pettersson också varit inne på.

– De kan ju komma hela vägen från Polen eller Tyskland. Vi kommer nog aldrig kunna lösa det här, säger han.

Bollarna verkar på ett mystiskt sätt hållit sig precis utanför Skurups kommungräns. Inga observationer från allmänheten i Abbekås har inkommit till kommunen och Skurupsposten har inte heller sett till några bollar längs med stranden mellan Abbekås och Hörte.

Text: Julia Ericsson och Frida Ingemarsson