Skurups sista miljöpartist

För första gången på 40 år står Miljöpartiet utanför Skurups kommunfullmäktige. Maria Ivansson blev den lokala partiavdelningens sista ordförande. Ett hårt politiskt klimat och prioriteringar i otakt med tiden har tryckt bort de gröna från Skurups politiska karta.

Maria Ivansson, tidigare ordförande för Miljöpartiet i Skurup.

Maria Ivansson, tidigare ordförande för Miljöpartiet i Skurup. Foto: privat.

– Jag kände att det blev väldigt mycket jobb i motvind.

Det går att förstå Maria Ivanssons frustration. När hon i våras avgick som ordförande för Miljöpartiet i Skurup fanns ingen som ville ta över hennes post. Därför blev det känslomässigt tuffa beslutet att lägga ner partiavdelningen bara månader innan valet lätt att fatta. Hon ångrar sig inte.

– I vissa frågor jag ville lyfta, skolpolitiken till exempel, var det så långt ifrån politisk enighet att det blev väldigt mycket konflikter.

Hon fortsätter:

– Och andra frågor vi driver, som att äta mindre kött, köra mindre bil eller byta ut diesel mot förnybart, väcker mycket känslor här i Skurup. Jag tror det handlar om ointresse och en vilja att fortsätta med de beteenden man är van vid.

Innan avvecklingen hade Maria Ivansson varit aktiv i Miljöpartiet i över tio år. Hon känner sig främmande inför dagens politiska klimat, som hon menar blivit gradvis hårdare. Hon tycker att den gångna mandatperioden präglats av påhopp och konflikter där politikerna framförallt fokuserat på sin egen vinning.

Mötena med Skurupsborna upplever Maria Ivansson som betydligt trevligare än politikerdebatterna. Dock har intresset från allmänheten varit svalt. Den lokala politiska diskussionen har inte rört Miljöpartiets fokusområde, menar hon.

– Mindre partier är ganska beroende av draghjälp från rikspolitiken, men där har klimatfrågan helt försvunnit. Miljöpartiet måste fundera över vad i kommunikationen som gör att man inte lyckas locka till sig väljare.

Fallet Skurup är inte unikt. Miljöpartiet miste sin fullmäktigeplats i 33 av landets kommuner – flest av alla partier. Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, har sin analys klar.

– De har gjort ett skitval. Hade de inte fått sina stödröster hade de gjort ett skitval i riksdagsvalet också, säger han.

Anders Sannerstedt är expert på skånsk politik.

Anders Sannerstedt är mångårig expert på skånsk politik.

Enligt Anders Sannerstedt har Miljöpartiet straffats av väljarna för sin ekonomiska politik i tider av inflation och skenande prisnivåer.

– I ett läge med den här ekonomiska utvecklingen har man velat hålla fast vid höga bensin- och dieselpriser och inte velat sänka skatterna. På många håll har det inte gått hem.

Anders Sannerstedt menar att Miljöpartiet, som historiskt har haft svårt att locka väljare på landsbygden, har hamnat i kläm i ett val som präglats av ökade skillnader mellan stad och landsbygd. Partiet har sin främsta väljarbas bland storstädernas unga, akademiskt utbildade medelklass.

– Den sortens väljare kryllar det inte av i Skurup, säger han.

Enligt Anders Sannerstedt står Miljöpartiet inför ett dilemma: hur ska man locka landsbygdsväljarna utan att göra avkall på sina värderingar?

– Då kan de inte bara prata om elbilar och cykeltransporter och vindkraft ute till havs. Jag tror helt enkelt inte man vinner några röster på det. De måste hitta något annat.

Trots att Miljöpartiet saknade en egen valsedel fick man 88 röster i Skurups kommunval. Det gjorde dem till största parti utanför fullmäktige. Maria Ivansson ser det som ett positivt tecken.

– Jag hoppas att det kan vara ett underlag för nya personer att väcka liv i partiet, för det finns absolut ett behov av Miljöpartiet i Skurup, säger hon.

Nystart eller inte – Maria Ivansson har bestämt sig, oavsett vad.

– Jag känner att jag är färdig med politiken.

 

Text och foto: Tim Tinghammar Jönsson

Detta är en del Skurupspostens artikelserie Efter valet. Läs övriga artiklar här.