Skurups uteliv förlängs

SKURUP. Snart kan besökarna på Folkets park ta ”en till” fram till 02.00 istället för ett-slaget. Den extra timmen hoppas bli ett lyft för nöjesparken.

– Många gånger har vi fått höra ”vafan, kan jag inte få en öl till korven?”

Ulla Larsen, verksamhetsansvarig på Folkets park i Skurup, byter ut sin danska brytningen till bred skånska.

Irritationen har ofta smugit sig fram vid stängningstid klockan ett på Folkets park.

Då säljs korv med bröd till besökarna på vägen hem. Utan alkohol. Det har inte tidigare gått att servera efter 01.00

Tills i förra veckan när alkoholtillståndet förlängdes en timme. Något som kommer förändra verksamheten på Skurups enda dansställe.

– Det kommer betyda jättemycket för oss. Förhoppningsvis stannar Skurupsborna här istället för att åka till Ystad eller Malmö, säger Ulla Larsen.

Hon har under sina tio år som verksamhetsansvarig upplevt folkparkernas kris från nära håll med nedåtgående publiksiffror och ökade artistkostnader.

– Det är tufft. Vi vill få folk att stanna i Skurup efter förfesten hemma, men det är svårt när många startar utekvällen sent. Hur roligt är det att gå ut två timmar och sen hem för att vi stänger vid ett?

Det nya tillståndet trädde i kraft den 28 januari och är fortlöpande. Ansökan från parken gick igenom utan några invändningar från Polisen eller Skurups politiker.

– Det var en smärtfri process. Polisen har aldrig haft problem vid deras evenemang och vi har inte fått in något klagomål från boende i de närliggande villorna, säger Inga Engblom, alkoholanläggare på Skurups kommun.

13 februari besöker Perikles traditionsenligt parken, den första konserten med det förlängda tillståndet. Sluttiden 01.00 är redan bestämd men korven efteråt kan alltså sköljas ner med en öl.

Text: Philip Gadd