Unga får tala ut på bussen

Killar är underrepresenterade bland besökarna på den mobila enheten. Elina Sundberg (TV) & kollegan Karin Ulveklint (TH) jobbar på den mobila enheten.

Killar är underrepresenterade bland besökarna på den mobila enheten. Elina Sundberg (TV) & kollegan Karin Ulveklint (TH) jobbar på den mobila enheten.

SKURUP. Från brustna hjärtan till porr. På tisdagar öppnar Mobila ungdomsmottagningen dörren för unga.

När Region Skåne konstaterat att det saknades ungdomsmottagningar på flera mindre orter valde landstinget att bygga en portabel mottagning. En specialdesignad buss som besöker Skurup, Höganäs, Sjöbo och Svedala en dag i veckan blev lösningen.

På tisdagar parkerar bussen kallad Mobila Enheten på Stora Torg. Ombord på Mobila Enheten kan ungdomar mellan 12 till 23 år ha möten med kurator, barnmorska eller sjuksköterska i avskilda rum. Antalet besökare varierar kraftigt, men ungefär 10 ungdomar besöker bussen varje vecka.

På bussen arbetar kuratorerna Karin Ulveklint och Elina Sundberg som älskar sina jobb på mottagningen.
– Det är jätteroligt att kunna lägga så mycket tid på de ungdomar som kommer hit, säger Karin.

– Vi ska värna om våra ungdomsmottagningar i Sverige. Det är nästan inga länder som har något liknande. Vi ska vara lättillgängliga och ha högt till tak, säger Elina.

På mobila enheten kan ungdomar prata med kuratorerna om vad som helst, allt från ångest och sömnsvårigheter till kärleksproblem och bråk i hemmet. Ett allt vanligare förekommande samtalsämne är porr.

Att porren är så lättillgänglig anger Elina vara en av anledningarna till att fler ungdomar konsumerar porr, och det ger många en felaktig bild av av ett samlag innebär.

– Vi märker det på dom som kommer hit. Dels tjejer som kommer hit med samlagssmärtor, dels killar som tror att man underpresterar och fått en för tidig utlösning, säger Elina.

Efter att ha besökt skolklasser i Skurup och samtalat med ungdomarna har kuratorerna mottagit kritik för var lastbilen står parkerad. Flera ungdomar har sagt att de inte vågat gå till lastbilen för att de upplever att den står parkerad  för centralt.

För den som inte vill, kan, eller vågar gå till mottagningen finns UMO Online. Sedan ett år tillbaka kan ungdomar förnya P-piller och träffa en kurator online. Det är ett alternativ för den som inte vill eller kan ta sig iväg till mobila enheten eller en annan mottagning. Då krävs dock att personen har ett Mobilt BankID.

– Den som inte har en mottagning nära sig eller inte ändå inte får en mötestid för att det är fullt kan istället bli hänvisad till onlinemottagningen. Man kan dock inte få hjälp med allt online, säger Elina.

Text & Foto: Johan Christiansen

Det här är Ungdomsmottagningen


Ungdomar mellan 12-23 år får besöka ungdomsmottagningen. 

Alla besök är kostnadsfria.

Unga får hämta kondomer helt gratis.

Personalen får inte kontakta föräldrar eller anhöriga utan besökarens tillstånd.