Konsten att integrera
SKURUP. Nu får Skurup tillsammans med Eslöv och Simrishamn bidrag för att integrera unga nyanlända med cirkuskonster.
Totalt sju projekt får nu bidrag av Region Skåne för ökad integration bland unga. Ett av dem är satsningen på nycirkus, som Skurup gör tillsammans med Eslöv och Simrishamn.
Det var Magnus Rydlöv, chef för Kulturskolan i Skurup, som tog initiativet och ansökte om bidraget.
– Det handlar inte om att prestera eller att ha en publik utan om att skapa en tillåtande atmosfär. Leka och skratta helt enkelt. Vi jobbar ju med organiserat kaos kan man säga och med det kommer mycket skratt, säger Magnus Rydslöv.
Projektet går ut på att äldre elever på Kulturskolan ska träffa unga nyanlända och att de ska mötas genom cirkus. Ungdomarna kommer bland annat att få prova på parakrobatik. Upplägget består av workshops och ett läger under sportlovet. Jutta Svärd, handläggare på Region Skåne, ser på projektet som långsiktigt och motiverar beslutet:
– Pengarna kommer alstra värde under en längre tid då kunskap och metoder sprids vidare. Nycirkus är lämpad för integration då den kräver tillit, samarbete och lyhördhet, säger Jutta Svärd.
Ambitionen är att hälften av deltagarna ska vara äldre cirkuselever och att den andra hälften ska vara nyanlända ungdomar, från alla tre orter. Målet är att deltagarna ska få nya vänner och en positiv upplevelse av nycirkus.
Tanken väcktes i samband med att en av Kulturskolans medarbetare jobbade i Grekland och Palestina med organisationen Clowner utan gränser i flyktingläger.
– De var fulla av berättelser och intryck och berättade om hur kontaktskapande cirkus kan vara, fortsätter Magnus Rydlöv Chef för Kulturskolan.
Det var med bakgrund av detta som Kulturskolan bestämde sig för att ansöka om bidraget på 170 000 kronor.
Han säger också att tack vare bidraget så kommer det inte att kosta något att delta. Förkunskaper, språkkunskaper och fysisk förmåga spelar ingen roll, berättar Magnus Rydslöv. Alla ska kunna var med.
Nästa steg är att engagera verksamhetens nuvarande elever i projektet, planera kick-off, hitta ungdomar och sätta konkreta ramar. Magnus Rydslöv är helt övertygad om att det kommer bli bra.
– Det känns fantastiskt kul, säger han.
Fakta
- Nycirkus bildades i Frankrike och England i mitten av 1970-talet.
- Traditionell cirkus utan djur blandas med dans, teater och performance.
- Showen kan äga rum i till exempel klassrum, teaterscener eller utomhusmiljöer.
- Avancerade ljuseffekter och musik är viktiga ingredienser i nycirkus.
- Vidare är föreställningarna berättande och kollektiva.
Källa: wikipedia, cikör.se, unt.se
Fakta
- Clowners utan gränser är en internationell ideell organisation som skickar clowner och artister till barn och samhällen drabbade av krig, konflikt och andra kriser.
- De vill ”sprida skrattet på de ställen i världen där skrattet tystnat”.
- Organisationen är religiöst och politiskt obunden.
- Clowner utan gränser jobbar med hjälp av musik, käglor, humor, jongleringsbollar och engagemang för en bättre och humanare värld.
- Organisationen bildades 1993 i Barcelona.
Källa: Clowner utan gränser
Text: Mikael Gamm, Kajsa Jasslin, Rebecka Mårtensson
Foto: Flickr