Liberalerna välkomnar hbtq-certifiering

Liberalerna anser att Skurup bör HBTQ-ceriferas.

Liberalerna anser att Skurup bör hbtq-ceriferas. Foto: Arkivbild

SKURUP. Skurupspostens artikelserie hbtq i Skurup har väckt diskussion. Efter måndagens publicering där Moderaterna gjorde ett uttalande om hbtq-certifiering av kommunen, så har även Liberalerna kastat sig in i debatten. Jeanette Bohman sitter i kommunfullmäktige för Liberalerna:  ”Vi tycker absolut att man kan hbtq-certifiera Skurup kommun”.

Undersökningen som RFSL gjorde år 2015 visar att Skurup fick lägsta betyg på flera punkter i att inkludera ett hbtq-perspektiv i sin verksamhet. Hur har Liberalerna arbetat för att jobba sig ifrån denna bottenplacering?

– Vi har väl kanske inte gjort så mycket förrän nu. I september la vi en motion om att vi vill att Skurup kommun ska inhandla en regnbågsflagga, det är för oss ett sätt att visa att vi står för det. En del i styret anser att det är trams och populism vilket det ju inte är.

Ni lämnade i september in en motion där ni vill att Skurup kommun ska skaffa en regnbågsflagga. Vad mer har ni gjort under dessa fyra åren?

– Jag kan inte svara på det för jag har ju inte varit med i Liberalerna så länge, det är mitt första år i kommunfullmäktige. Men jag tror inte att det har varit så mycket faktiskt.

Vad tänker ni att en hbtq-certifiering det skulle kunna innebära för kommunen? 

– Vad det handlar om är att det finns en mängd hatbrott i Sverige med homofobiska motiv. Kommunen bör stå upp för människor som utsätts för sånt på grund av den de är. Det handlar också om att alla människor inte har samma behov och förutsättningar. Då kan man inte bara säga att man ska likabehandla alla människor, man måste göra det utifrån det behov och förutsättningar de har.

Hur upplever ni att situationen för hbtq-personer är i Skurup? 

– Åsa Ekblad (M) negligerar att det finns hatbrott mot dessa människor och att de kanske behöver ett annat stöd än andra människor. En till aspekt är att många säger att nyanlända som kommer till Sverige ska lära sig vad som gäller i Sverige, det tycker jag också. Men då är viktigt att visa dem att det är helt lagligt att älska vem du vill, att bo med vem du vill och gifta dig med den du vill. Det finns människor som kommer från länder där det är dödsstraff på detta.

Ni föreslår utbildningsinsatser för att arbeta med att öka kunskapen om hbtq. Vilka ska ta del av dessa utbildningar anser ni?

– Man kan behöva utbilda i skolor och förskolor. Man behöver ju definitiv ha det bland politiker, sen kanske även en del tjänstemän som hanterar frågor om det här. Det finns säkert många som skulle behöva det.

Hur ser ni att det rent praktiskt ska gå tillväga att genomföra den kunskapsspridning och utbildning ni hoppas på?

– Så långt har inte vi tänkt, utan det är en pågående fråga. Vi har inte lagt något direkt förslag.

Text: Julia Moegelin

Moderaterna vill absolut inte hbtq-certifiera Skurups kommun