Efes Restaurang: ett frosseri för okräsna

Skurupsposten testar lunchrestaurangerna

Effes Restaurang ligger på Kyrkogatan 13.

SKURUP. Buffélunch är sällan en lättsmält historia. Utbudet på Efes Restaurang är inget undantag. Man får förvånansvärt mycket för pengarna. Frågan är om kvalitén lever upp till kvantiteten? Skurupspostens lunchtester fortsätter.

Miljö
Efes Restaurang ligger norr om tågspåret. Nedfällda järnvägsbommar tvingar oss att göra halt i duggregnet. Vi hoppas att maten är väntan värd. Rykten har beskrivit en osammanhängande, men prisvärd lunchbuffé. Vi får se vad som stämmer. 
Väl framme slås man av exteriören. Den är inbjudande. Enkel men mäktig på något sätt. Den ser lite ut som ett tegelfort.

Interiören förtjänar inga större klagomål. Efes tycks vara en tämligen enkel krog. Varje bord pryds med en blomma. Det muntrar upp. Fast den är av plast. Möbler och väggar varierar i sin komposition. Ömsom trä, ömsom kakel som för tankarna till kalksten. Det känns hemtrevligt. Hyllan med kvarlämnade barnböcker ger restaurangen en folklig touch.

Interiören på Efes är en hemtrevlig historia.

Mat & dryck
Även om á la carte är ett alternativ är vi, liksom övriga gäster, här för buffén. På skylten utanför utlovas husmanskost, ett begrepp som Efes valt att tolka brett. På den spretiga buffén står uppdukade kulturkrockar. En italienare hade vänt i dörren.

Vi börjar med att angripa pizzabuffén. Under locket gömmer sig Hawaii och Capricciosa, tillagade på svenskt vis. De står sig förvånansvärt bra jämfört med andra svenskpizzor av liknande slag. Botten är frasigare än vad vi är vana vid. En positiv överraskning från en annars alldaglig pizza. Den som vill ge sin Hawaii ett ansiktslyft kan glädjas åt att vitlökssås och pizzasallad finns nära till hands.

Dags för en kulinarisk u-sväng. Nästa rätt är nämligen kycklingschnitzel med klyftpotatis. Den spröda paneringen är attraktiv. Kycklingen är genomstekt utan att vara torr. Potatisklyftorna bär på en balanserad sälta. Tyvärr har schnitzeln, liksom potatisen, drabbats av ett besvär typiskt för bufférätter. De har tappat sin temperatur. Den ljumna maten känns extra snopen eftersom smakerna är så lovande. Men, som en räddare i nöden, kommer bearnaisen in i bilden. En av oss ifrågasätter om den är hemlagad. Den känns nästan för perfekt. Såsen håller vägkrogskvalité – på ett bra sätt.

Den tredje rätten är något av en besvikelse. Benämningen “pasta bolognese” känns som en eufemism. I verkligheten erbjuds ett kaos. Överkokt penne simmar runt i ett hav av finkornig köttfärssås. Pastan och såsen har sammanfogats i en enda röra. Rätten hör hemma bättre i en skolmatsal.

Efes Restaurang bjuder på höga toppar och djupa dalar. Vegetarianer och finsmakare har inget här att göra. En gourmand har å andra sidan hittat hem. Det är omöjligt att lämna Efes hungrig. Det är fullt möjligt att lämna med matkoma.

En brokig blandning av pizza och schnitzel.

En otillfredsställande bolognese.

Helhetsbetyg
3 / 5

Fakta: Efes Restaurangen
Pris: 110:- eller 17,90 kr/hg för takeaway
Adress: Kyrkogatan 13
Öppettider: Måndag – onsdag 11 – 16, torsdag 11 – 21, fredag 11 – 22, lördag 16 – 22,
söndag 16 – 20
Typ av mat: Husmanskost, pizza
Vegetariskt utbud: på á la carte, inte på lunchbuffén
Rättigheter: fullständiga
Vad ingår?: salladsbuffé, såser, måltidsdryck, kaffe, småkakor